Programma OPEN HUIS

  • Je kan het ganse weekend met al je vragen terecht in het OPEN HUIS onthaalpunt (Sint-Jakobsstraat 36). Dit is ook het vertrekpunt van alle rondleidingen.
  • Alle activiteiten zijn gratis en vrij toegankelijk. Uitzonderingen: de drie films geprogrammeerd door Lumière (betalend), de (fiets)toeren van Handmade in Brugge én de rondleiding ‘De Stadsrepubliek’ (beide gratis, maar na inschrijving).
  • Ontdek het gebouw via De Republiek Route. Start hiervoor in het OPEN HUIS-onthaalpunt en volg de pijlen. Op zondag met een woordje uitleg!
  • In een OPEN HUIS hoort een OPEN KEUKEN. Werp een blik op het stomende hart van het gebouw en bestel een lekkere hap. Het keukenteam verrast je dit weekend met een reeks originele tapas! Tijdens het verorberen van je vangst vullen enkele Republikein-dj’s het Grand Café met aangename tunes…

Zaterdag 22 september

Visiedagen JEF – enkel voor leerkrachten en op inschrijving!

Cinema Lumière 9u30-15u30

 

Leerkrachten maken op zaterdag 22 september uitgebreid kennis met het aanbod van JEF in de klas: ze kunnen gratis komen kijken naar gloednieuwe films en er is aandacht voor workshops, Q&A’s, installaties en De FilmClub. Bekijk het uitgebreide programma op de website van JEF.

 

Door JEF

OPEN HUIS startschot

Grand Café De Republiek 11u-12u30

 

De (her)opening na zo’n ingrijpende transformatie van een plek als De Republiek vraagt om een officieel startschot. We staan dan ook graag even stil bij De Republiek vroeger en nu, een gebouw met vele lagen. Enkele belangrijke ‘Republikeinen’ delen in woord en beeld hun mooiste herinneringen en wildste toekomstplannen. Daarna vereeuwigen we dit moment met de onthulling van een werk van kunstenaar Yves Obyn door Burgemeester Renaat Landuyt. We spoelen alles door met een glas en een babbel, waarna iedereen uitzwermt en nieuwsgierig op ontdekkingstocht kan gaan in het gebouw… Het OPEN HUIS weekend is begonnen!

PRAKTISCH

Iedereen is welkom! Je hoeft je niet in te schrijven.

 

Door De Republiek

Pelikaanstraat 20

Cinema Lumière 14u-15u30

 

We volgen de Antwerpse Aminata Demba die naar Mali reist in de voetsporen van haar overleden vader. Via haar zoektocht komt Aminata in aanraking met de huidige generatie twintigers in Mali: ambitieuze vertrekkers, blijvers en mensen die terugkeren. Pelikaanstraat 20 is een optimistisch en persoonlijk verhaal over migratie en ondernemerschap.

Aansluitend is er een gesprek met regisseur Leslie Verbeeck en Antwerps diversiteitsconsulent Omar Ba begeleid door JEF en Turbo.

 

Door JEF ism TURBO 

Exclusieve inkijk bij de makers van Handmade in Brugge

Vertrekpunt OPEN HUIS onthaalpunt 14-16u

 

Handmade in Brugge neemt je mee op fietstocht langs enkele van haar makers die recent het label Handmade in Brugge toegekend kregen.

 

1/ Yves Obyn en Blue Ocean Seafood – fietstocht

Kunstenaar en ontwerper Yves Obyn is meester in het bewerken van hout. Hij zet je graag op het verkeerde been en verrast met bijzondere interieurobjecten. Daarna fietsen we door naar Blue Ocean Seafood, een visrokerij waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1885. De rookmeester leidt jullie rond en laat proeven van gerookte vis als heilbot, zalm en haring.

 

2/ Embroidery Belle, Kantcentrum en Cafuné – fietstocht

Embroidery Belle neemt je mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van het borduren. Noem een borduurtechniek en Isabelle De Groote beheerst ze! We fietsen verder richting Kantcentrum waar we kennismaken met de rijke Brugse kantgeschiedenis, maar ook zien we hoe vandaag nog steeds vingervlug wordt gekantklost. Alsluiten doen we in ‘Specialty’ koffiebar Cafuné. Barista’s Elliott en Maaike maken van een kopje koffie pure verwennerij! Ze serveren met veel zorg koffie van de hoogste kwaliteit.

 

PRAKTISCH

Op inschrijving via info@handmadeinbrugge.be (met vermelding van het toernummer). Voor de fietstochten breng je je eigen fiets mee. Nadien krijg je in De Republiek nog een drankje aangeboden!

 

Door Handmade in Brugge

Demo Jabali surfboards

Terras Grand Café De Republiek 15-16u

 

Kersvers Handmade in Brugge maker Job Verpoorte ontwerpt en bouwt handgemaakte, houten surfplanken. Tijdens deze demo kan je zien hoe bedreven Job is als ‘shaper’. Hij vertelt je graag meer over zijn passie en het proces van een onbewerkt stuk hout tot een gepersonaliseerde surfplank. Neem ook zeker een BLVRD-magazine mee naar huis, waarin je een interview met Jabali en die andere Handmade in Brugge maker Shaperslab kan nalezen!

 

Door Handmade in Brugge

TURBO Kick-Off Sessie

Coworkingspace De Republiek 16u-19u

 

TURBO trapt het nieuwe seizoen af met deze Kick-Off Sessie. Naast drie inspirerende talks van jonge ondernemers, vindt er ook een heuse startersadviesmiddag plaatsen. Vragen over statuten, het financieel plaatje, boekhouding … of gewoon een babbel over jouw idee? Kom dan zeker langs!

TURBO STARTUP TALKS
– Reinout Roose (Exstatic – visual storytelling with a visual touch)
– Benoit Strypsteen (Peepl)
– Felix Höfte (DORST – Crafted Cocktails)

TURBO SUPPORT TALKS
Met experten van START&GO, ING, BNP PARIBAS FORTIS, XERIUS, SBB Accountants en Adviseurs,…

Afterdrink met DORST – Drafted Cocktails

 

Door TURBO

BLVRD RADIO

Foyer De Republiek 19u-21u

 

BLVRD heeft naast het tweemaandelijks magazine ook een tweewekelijkse radioshow op Villa Bota. Voor de gelegenheid brengt BLVRD RADIO een live overzicht van het hele Open Huis gebeuren vanuit de foyer op de eerste verdieping. Kom een kijkje nemen door het venster of luister live in het café. Romeo Hoornaert zorgt voor de plaatjes!

 

Door BLVRD

Engel in aanwezigheid van regisseur Koen Mortier

Cinema Lumière 19u45-22u

 

In het kader van Open Huis komt regisseur Koen Mortier zijn film Engel voorstellen aan het publiek.

Engel volgt de ontmoeting van een prostituee, Fae, en de wereldberoemde sportman Thierry. Tijdens zijn vakantie in Senegal wordt hij halsoverkop verliefd op de Afrikaanse schoonheid. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden.

Engel werd geregisseerd door Koen Mortier, die de film baseerde op een novelle van Dimitri Verhulst, namelijk  ‘Monoloog van iemand die het gewoon was tegen zichzelf te praten’ over de laatste levensdagen van wielerrenner Frank Vandenbroucke.


PRAKTISCH

Koop je ticket bij Cinema Lumière.

 

Door Cinema Lumière

Grand Café Concerten

Grand Café De Republiek 21u30

 

Een avond vol muziek, twee steengoede intieme concerten en een verrassende platendraaier.


ESINAM
De straffe multi-instrumentaliste Esinam laat zich voor haar unieke retro-futuristische sound zowel inspireren door haar Ghanese roots als door Flying Lotus. Ze verweeft traditionele instrumenten met haar warme soulvolle stem en elektronica. Urban music van bezwerende trance naar opzwepende ritmes, met een knipoog naar afrojazz. Artiesten als Baloji, Témé Tan, Melanie De Biasio en Selah Sue nodigden haar al uit voor een samenwerking of support act en nu is er ook haar debuut-EP. Daags na de release ervan in de Botanique komt ze naar De Republiek. Een one-woman band om in het oog te houden! (i.s.m. KAAP)


TRISTAN
De 22-jarige Isolde Van den Bulcke won als SIAM het provinciale muziekconcours Oost.Best. De Gentse zangeres en componiste zoekt met haar nieuwe project Tristan de wereld van ambient pop op en haar eerste EP ‘Illusje’ belandde meteen in het lijstje van de 10 beste albums in De Morgen. Zelfs Russel Hobbs van Gorillaz en Max Colombie van Oscar & The Wolf vinden dat we haar in de gaten moeten houden. Niet te missen dus.


MOL
Omdat hij zichzelf niet graag DJ noemt, doen wij dat ook niet. Mol is in eerste plaats een platenverzamelaar en muziekliefhebber maar bouwde een grote fanbase op Mixcloud op waar een kleine 20.000 volgers zijn shows beluisteren. Mol brengt een ‘mengelmoes’ van jazz, Hip Hop, Trip Hop, soul, beats, etc.

 

Door PLATFORM en De Republiek

Any Way The Wind Blows. Première van de gerestaureerde versie van de legendarische film van Tom Barman.

Cinema Lumière – Blauwe Zaal 22u-00u

 

Antwerpen, begin juni. Op een broeierige vrijdag dromen acht mensen van een ander leven. Er is wind en muziek, politie en paranoia, roddel en ruzie. Er is een oud virus, een verdwaalde frisbee, een dood paard, en, dolend door de stad, een raadselachtig fenomeen genaamd Windman die de pijn van iedereen voelt maar zichzelf niet lijkt te kunnen helpen. ’s Avonds wacht hen een feest… Soundtrack met muziek van Herbie Hancock, Squarepusher, Queens of the Stone Age, Charles Mingus, Yazoo, Magnus en vele anderen.


PRAKTISCH
Koop je ticket bij Cinema Lumière.

 

Door Cinema Lumière

Nachtpannenkoeken

Tribune coworking 23u-…

 

Wie tijd en ruimte heeft, wil samenkomen met vrienden. En vrienden van vrienden. Geïnspireerd door het wonderlijke verhaal van Keepvogel nodigt De Republiek in dit nieuwe concept sprekers uit die elk 2 gasten uitnodigen die elk 2 gasten uitnodigen en die ook weer… Een verrassende avond met inspirerende gesprekken. Kreeg jij al een uitnodiging?

 

Door De Republiek

Invisible Birds

Grand Café De Republiek vanaf 11u

 

Huisfotograaf Femke den Hollander selecteerde speciaal voor Open Huis enkele van haar werken. Pas op 30-jarige leeftijd begon ze te fotograferen met een tweedehandse Nikon en een 50mm lens. Haar lens is het verlengde van haar blik. Ze legt er ongewone landschappen mee vast en documenteert het leven van mensen die ze kruist, maar niet kent. Voor deze expo koos ze verstilde beelden die ze op kleine momenten maakte, ze noemt dit tussenmomenten.

Femke volgde met haar camera ook het hele verbouwingsproces van De Republiek via #derepubliekvervelt.

 

Door De Republiek

Maak een hologram van jezelf!

Grand Café De Republiek 11u30-18u

 

In deze JEF-installatie experimenteren we met digitale 3D-projecties. Talloze films en pretparkattracties maken gebruik van optische 3D-illusies via hologrammen. Via deze techniek kon Michael Jackson zelfs na zijn dood het publiek verrassen met een legendarisch live concert. Je maakt een digitale 3D-projectie van je hoofd en knutselt daarna met plastic en schaar een hologram-piramide. Thuis kan je nog lekker verder toveren!

 

Door JEF

Ontdek het gebouw en volg De Republiek Route

Vertrekpunt OPEN HUIS onthaalpunt 12u-21u

 

De Republiek is van kop tot teen vrij toegankelijk via een aangegeven route, te volgen via de pijlen. Starten doe je in het OPEN HUIS onthaalpunt.

 

Door De Republiek

HUMMUS

Dakkantoor en Coworkingspace De Republiek 12u-21u

 

Verspreid in De Republiek kun je werk ontdekken van kunstenaars Ria Verhaeghe, John Raes en Romeo Hoornaert. Curator Pierre Muylle bracht drie installaties samen die elk op hun eigen wijze de vruchtbare bodem tonen waaruit de kunstenaars hun werk telkens opnieuw laten ontstaan. Ze zijn te lezen als archieven voor hun creaties en tegelijk zijn het ook zelfstandige werken. Ze leggen de scheppende energie bloot waar een plek als De Republiek graag de motor van wil zijn.

 

Door De Republiek

Ontdek de nieuwe makers van Handmade in Brugge!

OPEN HUIS-onthaalpunt 13u-21u

 

Piep eens binnen in de Handmade in Brugge serres en kom te weten met welke materialen en technieken de makers aan de slag gaan en wat voor moois of lekkers ze met hun handen vormgeven. Pik ook hier je Handmade in Brugge-gids op waarin je alle makers in zakformaat terugvindt!

 

Door Handmade in Brugge

Trailerloop Cinema Lumière

Cinema Lumière – Groene Zaal 13u-16u30

 

Benieuwd naar wat er dit najaar in de zalen zal vertoond worden? Cinema Lumière laat je kennismaken met hun filmaanbod. Wandel binnen in hun ‘doorloopzaal’ waar je trailers met de highlights van de komende maanden kunt bekijken.

 

Door Cinema Lumière

Chez Mariette pop-up

Hof de Plezance 12u tot 19u

 

Toen Marieke Wings besloot om veganistisch te leven, werd ze helemaal gebeten door de kook- en bakmicrobe. Haar passie groeide uit tot een eigen bedrijfje ‘Chez Mariette‘ met enkel veganistisch lekkers op het menu. Spring eens binnen voor een woordje uitleg of laat je verleiden door haar overheerlijke cakes, taarten, scones of muffins.

Door The Box

Ma’Jimo

The Box, Academiestraat 14 10u-19u

 

In het weekend van 22 en 23 september vind je in The Box een artikel met hoge aaibaarheidsfactor! De uitermate zachte knuffelvrienden van Ma’Jimo zijn ontworpen door de Japanse designer Ikuko Yamamoto. Ze zijn beschikbaar in de leukste kleuren en uitvoeringen. Wie weet vinden ze wel een knus plekje in jouw huis?

Door The Box

Zondag 23 september

#Brieven aan de stad 01

Grand Café De Republiek 11u-12u30

 

Op zondagochtend nodigt Architectuuratelier Dertien12 enkele ‘vernieuwers’ uit om de stedelijke kwaliteiten van Brugge onder de loep te nemen. Hoe kunnen we vernieuwende samenwerkingen en slim ruimtegebruik als hefbomen gebruiken om een innovatieve stadscultuur in Brugge te genereren? Laat je inspireren door hun boeiende gasten!

 

Door Architectuuratelier Dertien12

Integrale vertoning van de nieuwe miniserie Picnic At Hanging Rock

Cinema Lumière 11u-17u15

 

De serie Picnic at Hanging Rock (gebaseerd op de gelijknamige filmklassieker uit 1975) dompelt je onder in de mysterieuze verdwijningen van 3 schoolmeisjes en hun onderwijzeres op Valentijnsdag in 1900. Het verhaal voert je langs het daaropvolgende onderzoek en de verregaande impact op de studentes, families en de medewerkers van Appleyard College, én op het nabijgelegen gehucht. Er zijn theorieën in overvloed, lang verborgen geheimen komen aan het licht, er ontstaat paranoia en hysterie – want de levens van onze personages zullen op verschillende manieren voor altijd veranderen…

11u00: aflevering 1 & 2
12u45: pauze
13u30: aflevering 3 & 4
15u15: pauze
15u30: aflevering 5 & 6
17u15: einde

PRAKTISCH
Koop je ticket bij Cinema Lumière.

 

Door Cinema Lumière

Exclusieve inkijk bij de makers van Handmade in Brugge

Vertrekpunt OPEN HUIS onthaalpunt 14-16u

 

Handmade in Brugge neemt je mee op fietstocht langs enkele van haar makers die recent het label Handmade in Brugge toegekend kregen.

1/ De Broodsmid en Birgit Verplancke – fietstocht
Geen beter moment om langs te gaan bij warme bakker Stefan Vandaele van De Broodsmid dan zondag! In zijn atelier zie je hoe chocoladekoeken en baguettes worden gemaakt. Daarna fietsen we richting Birgit Verplancke, Master in Conservatie en Restauratie van glasramen. Enthouisast doet ze de wondere wereld van glas voor jullie uit de doeken!

2/ Diamantmuseum en Bourgogne des Flandres – wandeling
In het Diamantmuseum worden we getrakteerd op een diamantslijpdemonstratie. Kom te weten welke verschillende types diamanten en slijpvormen er bestaan en laat je betoveren door al wat schittert! Daarna gaan we langs bij Brouwerij Bourgogne des Flandres, een brouwerij met een lange Brugse traditie. Hoofdbrouwer Thomas Vandelanotte toont je het brouwproces en laat je proeven van één van experimentele bieren.

PRAKTISCH
Op inschrijving via info@handmadeinbrugge.be (met vermelding van het toernummer). Voor de fietstocht breng je je eigen fiets mee. Nadien krijg je in De Republiek nog een drankje aangeboden!

 

Door Handmade in Brugge

De Republiek Route XL

Vertrekpunt OPEN HUIS onthaalpunt 14u-18u

 

Tussen 14u en 18u word je tijdens het volgen van ‘De Republiek Route getrakteerd op een woordje uitleg door de bewoners van De Republiek.

 

Door De Republiek

De Stadsrepubliek Rondleiding

Vertrekpunt OPEN HUIS onthaalpunt 14u-18u

 

Vanuit De Republiek wordt de komende jaren hard gewerkt aan het project ‘De Stadsrepubliek’. Hiervoor bundelt een indrukwekkende groep partners de krachten om rond de Sint-Jakobsbuurt een creatieve wijk te ontwikkelen waar diverse stadsgebruikers elkaar kunnen kruisen. Inzetten op ‘slim ruimtegebruik’ vormt één van de belangrijke uitgangspunten. Naast tal van inhoudelijke bondgenootschappen, staan dan ook heel wat ingrijpende infrastructuuringrepen op stapel. Benieuwd naar dit verhaal en misschien wel zin om mee te denken? Op zondag vertellen we je er graag meer over tijdens een rondleiding waarbij we ook Hof Bladelin en De Stadsschouwburg bezoeken.

PRAKTISCH
De rondleidingen starten telkens om 14u, 15u, 16u en 17u. Deelnemen is gratis, maar is wel op inschrijving via info@republiekbrugge.be. Vergeet niet te vermelden op welk uur je de rondleiding wenst te volgen!

 

Door De Stadsrepubliek

PLATFORM viert vijfde verjaardag

Foyer De Republiek 14-19u

 

Tijdens het Open Huis viert PLATFORM haar vijfde verjaardag en stelt ze zichzelf graag aan jullie voor. Kom langs en ontdek wat ze voor jou in petto heeft: verwacht je aan een quiz met emoticons, het schrijven van een verhaal aan de hand van stills uit films en nog veel meer. Loop gerust eens binnen!

 

Door PLATFORM en BLVRD

De Sprekende Ezels

Grand Café De Republiek 17u-20u

 

Al 15 jaar biedt De Sprekende Ezels een vrij podium aan iedereen die zijn of haar podiumact op het publiek wil loslaten. Op een laagdrempelige manier laten dichters, songwriters, comedians, hamsterslingeraars, e.a. het beste van zichzelf zien. In dit labo van nieuw talent hebben ook prominenten als Selah Sue, Alex Agnew, Charlotte van den Broeck en vele anderen hun eerste stappen gezet. Met een veelheid aan disciplines krijgen deze avonden een bijzondere dynamiek. Kom mee delen in de toekomst van deze podiumbeesten of kruip zélf op het podium om je innerlijke Ezel de vrijheid te geven!

 

Door De Sprekende Ezels
i.s.m. ZWERM en het dichterscollectief Het Venijnig Gebroed

Openluchtfilm Medianeras

Terras De Republiek (bij slecht weer in de Coworkingspace De Republiek) 21-22u30

 

Tijdens Open Huis bouwt MOOOV een heuse openluchtcinema op het terras van De Republiek. Op het programma een Argentijnse zomerkomedie: Medianeras (Gustavo Taretto, 2011). Martín en Mariana mogen dan wel vlak bij elkaar wonen en als perfecte puzzelstukken in elkaar passen, ze slagen er maar niet in elkaar tegen het lijf te lopen. Een bitterzoete romantische komedie met een bijzondere rol voor de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

 

Door MOOOV

Ontdek het gebouw en volg De Republiek Route

Vertrekpunt OPEN HUIS onthaalpunt 11u-21u

 

De Republiek is van kop tot teen vrij toegankelijk via een aangegeven route, te volgen via de pijlen. Starten doe je in het OPEN HUIS onthaalpunt. Op zondag (tussen 14u en 18u) kan je bovendien tijdens het volgen van deze route luisteren naar het verhaal van enkele bewoners van De Republiek.

 

Door De Republiek

Invisible Birds

Grand Café De Republiek Vanaf 11u

 

Huisfotograaf Femke den Hollander selecteerde speciaal voor Open Huis enkele van haar werken. Pas op 30-jarige leeftijd begon ze te fotograferen met een tweedehandse Nikon en een 50mm lens. Haar lens is het verlengde van haar blik. Ze legt er ongewone landschappen mee vast en documenteert het leven van mensen die ze kruist, maar niet kent. Voor deze expo koos ze verstilde beelden die ze op kleine momenten maakte, ze noemt dit tussenmomenten.
Femke volgde met haar camera ook het hele verbouwingsproces van De Republiek via #derepubliekvervelt.

 

Door De Republiek

HUMMUS

Dakkantoor en Coworkingspace De Republiek 11u-21u

 

Verspreid in De Republiek kun je werk ontdekken van kunstenaars Ria Verhaeghe, John Raes en Romeo Hoornaert. Curator Pierre Muylle bracht drie installaties samen die elk op hun eigen wijze de vruchtbare bodem tonen waaruit de kunstenaars hun werk telkens opnieuw laten ontstaan. Ze zijn te lezen als archieven voor hun creaties en tegelijk zijn het ook zelfstandige werken. Ze leggen de scheppende energie bloot waar een plek als De Republiek graag de motor van wil zijn.

 

Door De Republiek

Ontdek de nieuwe makers van Handmade in Brugge!

OPEN HUIS onthaalpunt 11u-21u

 

Piep eens binnen in de Handmade in Brugge serres en kom te weten met welke materialen en technieken de makers aan de slag gaan en wat voor moois of lekkers ze met hun handen vormgeven. Pik ook hier je Handmade in Brugge-gids op waarin je alle makers op zakformaat terugvindt!

 

Door Handmade in Brugge

Trailerloop Cinema Lumière

Cinema Lumière – Groene Zaal 13u-16u30

 

Benieuwd naar wat er dit najaar in de zalen zal vertoond worden? Cinema Lumière laat je kennismaken met hun filmaanbod. Wandel binnen in hun ‘doorloopzaal’ waar je trailers met de highlights van de komende maanden kunt bekijken.

 

Door Cinema Lumière

Chez Mariette pop-up

Hof de Plezance 12u tot 17u

 

Toen Marieke Wings besloot om veganistisch te worden, graakte ze helemaal gebeten door de kook- en bakmicrobe. Haar passie groeide uit tot een eigen bedrijfje ‘Chez Mariette’ met enkel veganistisch lekkers op het menu. Spring eens binnen voor een woordje uitleg of laat je verleiden door haar overheerlijke cakes, taarten, scones of muffins.

 

Door The Box

Ma’Jimo

The Box, Academiestraat 14 10u-19u

 

In het weekend van 22 en 23 september vind je in The Box een artikel met hoge aaibaarheidsfactor! De uitermate zachte knuffelvrienden van Ma’Jimo zijn ontworpen door de Japanse designer Ikuko Yamamoto. Ze zijn beschikbaar in de leukste kleuren en uitvoeringen. Wie weet vinden ze wel een knus plekje in jouw huis?

 

Door The Box