DSC 0851

Brieven aan de Stad 07

Voor deze thematische editie van Brieven aan de Stad duiken we in de wereld van de ‘Smart City’ of ‘Slimme Stad’. Wat betekent het om een slimme stad te zijn? Is de stad van de toekomst eentje waarin we zeker willen wonen? Zal een overdaad aan data onze verwondering in de weg staan? We nodigen vier sprekers uit die het onderwerp komen belichten vanuit hun eigen expertise. We wijken uit naar het MaM (Mind- and Makerspace), de open ruimte voor denkers en doeners die zich creatief willen uitleven met hoogtechnologische snufjes.

Ide vandenbroucke0104
Gilles retsin
Annelien Smets
Jan Adriaenssens

Dit zijn de 4 sprekers voor Brieven aan de Stad 07:

JAN ADRIAENSSENS

Als director Public Technology bij het wereldvermaarde onderzoekscentrum imec is Jan Adriaenssens gefascineerd door de positieve impact van technologie op een betere samenleving. De stad van de toekomst is voor hem een stad met veel groen en flexibiliteit. Maar ook met publieke technologie. Hoe kan deze technologie helpen om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken? Voor Jan moet er daarvoor een structurele dialoog zijn met beleid. En hebben we nood aan een technologisch mature en slagkrachtige overheid.

Jan studeerde wiskunde in Antwerpen en filosofie in Londen. Hij deed ervaring op met innovatiebeleid als senior onderzoeker bij de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie en was voor zijn carrière bij imec ook adjunct-stafchef bij de Vlaamse minister van Innovatie.

ANNELIEN SMETS

Annelien Smets is onderzoeker bij imec-SMIT (Studies in Media, Innovation and Technology) en professor media economie aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze coördineert het FWO-onderzoeksproject ‘Serendipity Engine’ over het gebruik van gepersonaliseerde aanbevelingssystemen in een stedelijke context. Dit ligt in het verlengde van haar doctoraatsonderzoek waarbij ze zich, onder begeleiding van Pieter Ballon, toelegde op de vraag wat er gebeurt met serendipiteit in de slimme stad. 

Wat gebeurt er met het spontane, onverwachte, verwonderende karakter van de stad wanneer deze evolueert naar een smart city? In welke mate staan slimme steden de toevalligheid in de weg?

GILLES RETSIN

Gilles groeide op in Brugge en studeerde architectuur in België, Chili en Engeland. Momenteel woont en werkt hij in Londen. Hij vraagt zich af hoe artificiële intelligentie onze bouwmethodes positief kan besmetten. Gilles stuwt de ganse bouwwereld vooruit op een ongekend maar doordacht pad, dat wel eens dé revelatie zou kunnen betekenen. Zijn werk wordt internationaal opgepikt, onder meer in het Museum of Art and design in New York en het Centre Pompidou in Parijs. Stap voor stap slaat hij ook effectief aan het bouwen op zijn eigen ontwapenende manier.

Met Gilles gaan we op zoek gaan naar de architecturale ingrediënten die Brugge zo lang vorm gaven. Een stad gemaakt door mensenhanden, maar ook een stad gekend om strenge normen. Wat als we deze ingrediënten herkneden vanuit artificiële intelligentie? Kan artificiële intelligentie onze gids zijn op paden die er voordien nooit schenen te zijn?

IDE VANDENBROUCKE

Brugge wil zich ontwikkelen als een slimme stad en onderzoekt welke rol data en technologie hierin kunnen spelen. Zo ontwikkelde de stad een ‘urban digital twin’, een digitale 3D-replica van de stad, om de impact van maatregelen, bijvoorbeeld op vlak van luchtkwaliteit en verkeerstromen, te simuleren.

Als Smart City coördinaor is Ide Vandenbroucke verantwoordelijk voor het uitwerken van de Smart City strategie voor de stad Brugge. Samen met verschillende stadsdiensten onderzoekt ze slimme oplossingen voor processen, managet ze slimme projecten en ondersteunt ze het beleid op vlak van nieuwe technologieën. Hoe kunnen IOT systemen, slimme sensoren, Digital twins en AI een antwoord bieden op de uitdagingen van de stad en hoe gaan we hiermee om? Ide neemt ons mee in de Brugse en haar ambities.

Brieven aan de Stad is een initiatief van De Republiek en Architectuuratelier Dertien 12.

Image001

Toegang MaM

Howest bouwt aan een nieuwe campus Brugge Station. Daardoor is de toegang tot de huidige campus BST1 gewijzigd. De vlotste manier om de campus te bereiken is via het openbaar vervoer. De Howest campus BST 1 (Spoorwegstraat 4 Brugge) ligt tenslotte vlak aan de achterkant van station Brugge.

Voetgangers en fietsers kunnen de campus bereiken via een alternatieve route vanuit de Rijselstraat (zie plannetje).


De parking aan BST1 is volledig afgesloten.

Parkeren kan wel:

  • betalend op de Interparking aan de voorkant van het station of de Oesterparking aan de achterkant (te bereiken via de balkon rotonde).
  • met parkeerschijf in de Barrièrestraat, Spoorwegstraat of in de Rijselstraat (let op: zones 2 uur parkeren en 4 uur parkeren)

Op dit plannetje is de wandel route naar de ingang van de Mind- and Makerspace terug te vinden.



Praktische info

donderdag 24 november 2022
20u

MaM - Mind and Makerspace
Spoorwegstraat 4
8200 Brugge

Gratis, inschrijven is niet nodig!

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers