Dit is De Republiek

Benieuwd naar wie we zijn en wat we doen? Je komt hier alles te weten over De Republiek als organisatie: van onze missie, tot het team en de historiek!

Team Historiek De Republiek vandaag Businessmodel


Missie

Warm ontmoeten, positieve vibes en samen stad maken. 

De Republiek maakt ruimte voor ideeën, ontmoetingen en creatief ondernemen. En dat voor en met iedereen die beweegt in de stad, vanuit een duurzaam maatschappelijk perspectief. 

Die missie van maatschappelijke impact, die droom, realiseren we door te connecteren, delen en innoveren. Het zijn de stepping stones van onze werking.

Innoveren

We nemen jou en je project onder de arm en geven ruimte en zuurstof om te experimenteren. Daarna laten we je weer los, mét een eigen identiteit.

Niet stoppen, maar ervoor gaan. Elke dag zoeken we naar wat leeft in onze samenleving en spelen we erop in. 

De waarde van De Republiek? Opbrengsten gaan terug naar de maatschappij. Financiële winst is niet ons primaire doel.

Verbinden

We verbinden burgers, overheden, ondernemers, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties met onze werking, met jou en met Brugge.

Dankzij andere stadmakers krijgen onze projecten vorm en creëren we een duurzame impact. Eerst voor Brugge en haar inwoners, daarna op bovenlokale schaal.

Inspireren, faciliteren en stimuleren. Zo ondersteunen we iedereen die bij ons aanklopt. Los van sector of discipline werken we zo aan een open, duurzame en sociale samenleving.

DSC 1657

Delen

Samen staan we sterk. We geloven in de kracht van een community, en verliezen daarbij gerichte inhoudelijke keuzes niet uit het oog.

De maatschappelijke uitdagingen die ons verbinden met elkaar, zijn de wortels van De Republiek. Wat we brengen, met en voor wie bepaalt onze legitimiteit.

Wat we doen, heeft altijd een link met onze leefwereld. In de eerste plaats met Brugge, in de tweede plaats met het bovenlokale veld.

Het team
Wie is wie?

  • DSC 6156

    Frédéric Aelterman
    technisch coördinator

    Frédéric

  • De Republiek Femke den Hollander 8443

    Lente Blomme
    zaal- en barmedewerker

    Lente

  • DSC 8992 2

    Valérie De Buck
    medewerker boekhouding

    Valérie

  • DSC 6061

    Stefan De Decker
    medewerker gebouwenbeheer

    Stefan

  • DSC 0144

    Dimitri De Mey
    sous chef

    Dimitri

  • DSC 6090

    Evi De Smet
    coördinator administratie

    Evi

  • DSC 5569 2

    Anneke Demeutter
    onderhoudsmedewerker

    Anneke

  • DSC 6083

    Evelyne Demey
    projectcoördinator Handmade in Brugge

    Evelyne

  • DSC 2353 2

    Mathias De Stecker
    projectcoördinator Modulair

    Mathias

  • DSC 4098

    Seaton Dezutter
    barmedewerker

    Seaton

  • De Republiek Femke den Hollander 8454

    Eline D'hondt
    zaalmedewerker

    Eline

  • DSC 0093

    Lennaert Dobbelaere
    hoofd zaal

    Lennaert

  • DSC 3053

    Mario Dobbelaere
    hoofd keuken

    Mario

  • DSC 6236

    Bart Geernaert
    algemeen coördinator

    Bart

  • DSC 0147

    Robin Goris
    hoofd bar

    Robin

  • De Republiek Femke den Hollander 8470

    Ona Hovland-Vandermeersch
    zaalmedewerker

    Ona

  • DSC 6074

    Sofie Keersebilck
    coördinator pers & communicatie

    Sofie

  • DSC 3480 2

    Pun Kha
    keukenmedewerker

    Pun

  • DSC 8258

    Zinaida Klymchuk
    barmedewerker

    Zinaida

  • DSC 9918

    Pieter Koten
    inhoudelijk coördinator

    Pieter

  • De Republiek Femke den Hollander 8419

    Nirman Kumar Basnet
    keukenmedewerker

    Nirman

  • DSC 9901

    Pieterjan Lefever
    financieel coördinator

    Pieterjan

  • DSC 6144

    Thibault Lejeune
    projectcoördinator Brugs Food Lab

    Thibault

  • DSC 6121

    Bram Luca
    zaalmedewerker

    Bram

  • DSC 2339 2

    Isa Moerenhout
    Korf

    Isa

  • DSC 1490 2

    Rahim Moshwani
    onderhoudsmedewerker

    Rahim

  • DSC 6225

    Emma Petillion
    projectcoördinator TURBO Brugge

    Emma

  • DSC 0919 2

    Steefan Pluym
    chef

    Steefan

  • De Republiek Femke den Hollander 8423

    Prisca Schalembier Brito Santos
    bar manager

    Prisca

  • DSC 6047

    Leslie Steen
    medewerker communicatie

    Leslie

  • DSC 9863

    Louise Stroobandt
    projectcoördinator TURBOlab

    Louise

  • De Republiek Femke den Hollander 8493

    Nadège Uwimana
    keukenmedewerker

    Nadège

  • DSC 6132

    Farah van Assche
    barmedewerker

    Farah

  • DSC 6164

    Kerlijn Van der Cruyssen
    coördinator interne organisatie en HR

    Kerlijn

  • DSC 0121

    Tine Van Dycke
    projectcoördinator Jeugdfilm in Brugge

    Tine

  • DSC 6136

    Michiel Vanden Abeele
    productie & events

    Michiel

  • DSC 6191

    Ellen Vandenbulcke
    programmamaker vakmanschap & duurzaamheid

    Ellen

  • DSC 6305 2

    Luc Vanderispaillie
    onderhoudsmedewerker

    Luc

  • DSC 0127

    Sam Vanhuysse
    maître

    Sam

  • DSC 0906

    Stijn Van Wynsberghe
    coördinator horeca

    Stijn

  • DSC 5462 2 2

    Carine Vroman
    onderhoudsmedewerker

    Carine

  • DSC 6200

    Eammon Willems
    hoofdverantwoordelijke Grand Café

    Eammon

Bestuur

Onze raad van bestuur bestaat uit onafhankelijke bestuurders, die elk vanuit hun eigen expertise een belangrijke bijdrage leveren aan onze werking. 

Raad van bestuur

  • Dominique Savelkoul - voorzitter 
  • Yvan Vandamme - penningmeester 
  • Geert Anthierens - secretaris 
  • Nele Dekeyser 
  • Minou Esquenet 
  • Alexander Vandeputte 
  • Philip Van Eeckhoute 
  • Seppe Vanhaecke 
  • Eric Vanhove 
  • Mercedes Van Volcem 

Raad van advies

  • Jorijn Neyrinck 
  • Jon Michelena 
  • Wim Van Severen 
  • Liesbeth Jacxsens 
  • Jan Rachels 
  • Kaat Peeters 
  • Filip Clarys 

Algemene vergadering

  • Jorijn Neyrinck 
  • Jon Michelena 

Historiek

Al van in 1580 is het indrukwekkende gebouw van De Republiek een levendige constante in de stad. Ooit als handelsplaats het Boterhuis, daarna als thuishaven van verschillende culturele organisaties en sinds 2015 als De Republiek die we vandaag de dag kennen. Je ontdekt hier alles over onze plek van ontmoeting en verbinding!

Het Boterhuis

De Republiek huist al sinds de 16de eeuw in het bruisende hart van de stad, de Sint-Jakobswijk. Ons momumentale pand stond toen bekend als het Boterhuis: een levendige marktplaats waar je als Bruggeling zuivel kocht van lokale boeren.

FOC02520 kopie

Uitvalsbasis voor cultuur

In de jaren daarna kreeg ons gebouw verschillende bestemmingen, tot het in 1834 een volwaardig cultureel huis werd. Eerst als Koncertgebouw, later als uitvalsbasis voor meerdere Brugse culturele spelers.

Onze incubatorrol is historisch gegroeid samen met ons pand. Organisaties als Lumière, MA-festival, Cinema Novo, Theater De Korre, Het Net, Cactus Muziekcentrum en Tapis Plein nestelden zich in onze gebouwen, om later hun vleugels uit te slaan in de stad. Succesvol, duurzaam en met een eigen identiteit.

DSC 4261 2

De Republiek vandaag

In 1994 sloot vzw De Korrelatie een erfpacht af met de stad en verenigden tal van socio-culturele organisaties zich in een cohousing. In 2018 heropende De Republiek die we vandaag kennen zijn deuren na een grondige make-over.

DSC 6190
DSC 7522
DSC 4901

Een plek van ontmoeting en verbinding in Brugge

En wat voor één. Ondertussen evolueerden we naar een belangrijke socio-culturele speler die zich richt op innovatie. Inwoners, toeristen, makers en ondernemers kruisen er mekaar, in het hart van een bloeiend stadskwartier.

Het is een plek van ontmoeting en verbinding, twee waarden die je door onze hele geschiedenis terugvindt en nu ook weer in het Grand Café. Onze horecatak speelt een cruciale rol in onze werking, het is het laagdrempelige hart van het huis. In het Grand Café komen ambities, meningen en inzichten samen. Daar treffen creatieve en ondernemende geesten, beleidsmakers, burgers en toeristen elkaar.

56291003 2200486273595819 2814661509823594496 n
DSC 4751 2
DSC 7971
DSC 3686 2

In De Republiek geven we de stad van morgen vorm

Daarnaast gaan we in ons huis ook maatschappelijke vraagstukken te lijf. Vanuit ons pand opereren we om de stad van morgen vorm te geven, bieden we de nodige expertise en inspiratie. Enderzijds met iedereen die houdt van onze stad, anderzijds met de vele socio-culturele organisaties uit onze community.

Samen bouwen we aan een nieuwe stedelijke dynamiek. Door het lokale verhaal te omarmen, genereren we een globale impact. Over verschillende sectoren heen en los van disciplines, zoeken we naar verdieping. Dialoog staat daarbij centraal.

In die stedelijke dynamiek focussen we op 6 thema’s: maatschappij, ondernemen, food, makers, ecologie, kunst & cultuur.

Meer weten over die thema’s?

Lees dan onze verhalen

Bedrijfsstructuur en businessmodel

Elke dag bouwen we aan de stad van morgen, maar ook aan onze eigen onderneming. Benieuwd hoe we dat doen? We vertellen je graag meer over het sterke en gedreven team en onze waarde als onderneming.

42420181 2079969925647455 1379137655425466368 n

Als organisatie willen we flexibiliteit, vertrouwen en zelfstandigheid geven aan elke werknemer. De laatste jaren bouwden we een sterk team uit met een complementaire expertise. Elke rol, elke functie, elk individu zorgt ervoor dat onze werking blijft draaien en groeien. We stimuleren en versterken elkaar.

De Republiek telt vier bedrijfstakken, die samen één geheel vormen. De eerste bedrijfstak richt zich specifiek op de inhoudelijke projectwerking. Een tweede tak ontfermt zich over alle horeca-activiteiten en een derde beheert de volledige infrastructuur. De laatste bedrijfstak werkt overkoepelend, beheert het inhoudelijke en zakelijke luik en doet de communicatie en administratie.

Onze bedrijfsstructuur

Wil je ook deel uitmaken van De Republiek? We zijn altijd op zoek naar nieuwe krachten.

Bekijk onze vacatures

About 8

Businessmodel

De Republiek stimuleert als sociale organisatie innovatie en ondernemingszin in diverse sectoren. De maatschappelijke waarde is overal aanwezig: financiële winst is essentieel om onze werking te kunnen blijven aanbieden, maar de opbrengsten keren altijd terug naar de maatschappij.

Daarnaast halen we meer dan driekwart van onze omzet uit onze eigen activiteiten: het Grand Café, diverse partnerships en het ter beschikking stellen van ruimtes. De winst investeren we in de projecten, waarmee we een maatschappelijke impact realiseren.

Ten slotte rekenen we ook op ondersteunende subsidies om ons bedrijfsmodel draaiende te houden én bouwen we stap voor stap onze organisatie structureel uit.

Ons businessmodel

Wil je ons team leren kennen?

Ontmoet al onze medewerkers en bestuurders