DSC 8231 2

Brieven aan de Stad 8 • Klimaat

Voor deze thematische editie van Brieven aan de Stad bekijken we Brugge door een klimaatbril. Wat zijn de uitdagingen waar we voor staan, maar ook de kansen? Hoe daagt de klimaatkwestie ons collectief uit om de stad anders vorm te geven?

Tine Hens
Bart Cobbaert
Louis De Jaeger Commensalist Profile
Ohj GLA A 400x400

Als historische erfgoedstad kent Brugge de nodige extra uitdagingen, maar hoe verbeelden we de stad van morgen zo dat we samen gemotiveerd geraken om tot actie over te gaan?

Voor deze achtste editie strijken we neer in het Tolhuis in het hart van de stad. Een plek die Architectuuratelier Dertien12 recent verbouwde tot starterscentrum dat het stadsleven naar binnen trekt. Met deze Brieven aan de Stad gooien we de deuren open.

Dit zijn de 4 sprekers die het onderwerp elk vanuit hun eigen expertise belichten:

TINE HENS

Historica Tine Hens schreef als journalist voor De Standaard, Humo en Knack. In 2015 publiceerde ze met ‘Het klein verzet’ een boek over de rol die burgers kunnen spelen door zelf kleinschalige initiatieven te ondernemen op het gebied van milieu en klimaat. In 2017 begon ze te schrijven voor MO* en won ze de persprijs van de ‘Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling’. In 2021 verscheen haar boek ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen!’ waarin ze argumenten van klimaatsceptici weerlegt en in 2022 volgde het filosofische essay ‘De wereld die we delen’ over de mens en zijn relatie tot de levende wereld. Tine is niet alleen gekend voor haar scherpe pen, maar ook voor haar bevlogen lezingen, wat haar een veelgevraagd spreker maakt.  

BART COBBAERT

Bart Cobbaert is samen met Delphine Deceuninck oprichter van DENC-STUDIO, een ontwerpstudio die zich profileert als een leergierige en veranderingsbereide ‘vernieuwer’. Met een wakkere blik op de wereld vertalen Bart en Delphine met schijnbaar gemak de klimaatdoelstellingen in kwalitatieve én zinvolle gebouwen. DENC-STUDIO ziet de extra randvoorwaarden inzake duurzaam bouwen nooit als verarming of beperking van de ontwerpvrijheden, doch eerder als een nieuwe, in te bedden logica binnen het ontwerpproces en een aanknopingspunt voor het genereren van toekomstige strategieën en samenlevingen. DENC-STUDIO haar bevragende, innoverende en grensverleggende attitude is dan ook het wezenskenmerk waarmee Bart Cobbaert als duurzame ondernemer het hedendaags (klimaat-)debat kruidt.
www.denc-studio.be

LOUIS DE JAEGER

De Brugse eco-entrepreneur Louis De Jaeger is een maximum-impact-man die er alles aan doet om de wereld duurzamer te maken in al zijn aspecten. Hij is een groot pleitbezorger van regeneratieve landbouw en voedselbossen. Als duurzaam ondernemer, landschapsontwerper, filmmaker en schrijver, wil hij positieve verandering in gang zetten en mensen verbinden om een gezamenlijke visie te realiseren. Hij richtte verschillende bedrijven, organisaties en campagnes op om een zo groot mogelijke positieve impact op de wereld te hebben, zoals ‘Byebye Gazon’ of zijn boek ‘We eten ons dood’.
www.louisdejaeger.be

ARNAUD TANDT

Ingenieur-architect Arnaud Tandt is redacteur architectuur, journalist en freelance redacteur bij de NAV-tijdschriften Dimension en NAV. In zijn columns vraagt hij aandacht voor onderbelichte thema’s binnen onze bebouwde omgeving. Waar het uitdagende klimaatdebat ten volle inzet op duidelijk aanwijsbare en te realiseren parameters, durft hij luidop ‘schoonheid’ aanhalen als misschien wel de méést duurzame hefboom die we ons samen kunnen inbeelden. Door welgemikt de focus te leggen op schoonheid als datgene wat we als samenleving willen koesteren en er ook écht toe doet, legt hij een duurzame brug tussen expert en leek, tussen klimaat en impact, tussen mens en natuur, maar ook tussen ons allen. Schoonheid als mindshift binnen onze samenleving.

i.s.m. Architectuuratelier Dertien12 en BruggeNaarMorgen

Praktische info

donderdag 8 juni 2023
20u00 

Tolhuis
Jan Van Eyckplein 2
8000 Brugge

Gratis, inschrijven is niet nodig!

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!