DSC 0851

Brieven aan de Stad 9 • de zeestad

In deze editie van ‘Brieven aan de stad’ gaan we op zoek naar de (leef-)kwaliteiten van onze haven en ons stukje Brugge-aan-zee.

Stephen Willacy
Anouk Pattyn c Lieven Van Assche
Jan hamerlinck

Hoe kunnen we Brugge nog meer als een echte zeestad ervaren? In welke mate kan de haven helpen om het leven in onze stad te verbeteren? Kunnen we stilaan dromen van een échte zeestad? Kunnen we internationale infrastructuren laten versmelten met het wonen, werken en spelen in ons stukje stad aan zee? En zo ja, hoe zou dit er dan kunnen uit zien? Hoe zou dit er dan mogen uitzien? Is zoiets denkbaar én maakbaar? Omdat we dit keer een internationale topper konden strikken, bestaat ons avondvullend programma uitzonderlijk uit 3 sprekers in plaats van 4.

STEPHEN WILLACY

De Brit Stephen Willacy was jarenlang partner in het internationaal geprezen Schmidt Hammer Lassen Architects met kantoren in Londen en Shanghai. Hij is hoofddocent en onderzoeker aan de Aarhus School of Architecture, gastprofessor aan de Arizona State University, en hoogleraar aan de Universiteit van Dundee. Als stadsarchitect voor de Deense stad Aarhus zette hij recent zijn schouders onder de spraakmakende transformatie van het havengebied van Aarhus tot een duurzame en leefbare stadsuitbreiding aan de rand van het historisch centrum. ‘The same for everyone’, luidt zijn credo. Speciaal voor deze editie van ‘Brieven aan de stad’ zakt hij naar Brugge af om ons zijn ervaringen te delen bij het maken van leefbare (haven-)steden voor iedereen.  

ANOUK PATTYN

Anouk werkt bij de Vlaamse overheid als bemiddelaar infrastructuurprojecten en als omgevingsmanager van het project ‘nieuwe sluis Zeebrugge’. Dit project moet de haven van Zeebrugge klaarmaken voor de toekomst en garant staan voor de economische ontwikkeling van de regio, maar zal tegelijk ook de grootste werf zijn van Zeebrugge de komende jaren. De nieuwe sluis komt immers middenin het dorp te liggen. Als omgevingsmanager kijkt Anouk verder dan de te bouwen infrastructuur en staat vooral de mens in het verhaal centraal. Ze ziet het als haar taak om het evenwicht tussen de verschillende belangen te bewaken, en ervoor te zorgen dat er naast  de noodzakelijke ontwikkeling van de haven ook een leefbaar Zeebrugge blijft bestaan, waar het ook in de toekomst aangenaam wonen en werken is.

JAN HAMERLINCK

Jan Hamerlinck is de sturende kracht achter STEK, een recent opgericht stedenbouwkundig bureau dat instaat voor ontwerp en begeleiding van duurzame stedelijke projecten. Het interesseveld van STEK is breed maar de focus is resoluut stedelijk, met stadsinbreiding, verdichting, reconversie en verweving van functies als belangrijkste thema’s. Complexe stedenbouwkundige en planningsvraagstukken intrigeren STEK het meest. Hij is een gedreven stadsontwerper met meer dan 20 jaar ervaring in het stedenbouwkundig metier. Zijn kennis, ervaring en netwerk heeft hij uitgebouwd als partner bij BUUR. De laatste laatste jaren was Jan ook actief in de Kwaliteitskamer van de stad Gent, het Stadsatelier Oostende, als begeleider van Conceptstudies en als docent in de opleiding Stedenbouw en Ruimtelijke Planning van de UA. Jan was projectleider voor BUUR voor het stadsvernieuwingsproject Kaaidistrict in Brugge.

Brieven aan de Stad 9 is een organisatie van De Republiek en Architectuuratelier Dertien12 i.s.m. Cultuurcentrum Brugge.

Praktische info

woensdag 13 december 2023
20u00 

Poortersloge
Kraanrei 19
8000 Brugge

Gratis, inschrijven is niet nodig!

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Gezocht: vertellers voor PUUR, ons gloednieuw vertelfestival! Stel je kandidaat!