DSC 0874

Circulair Festival - DAG 2

Heel wat (jonge) makers en bedrijven in Brugge gaan vandaag enthousiast aan de slag met circulariteit.

Ze zetten in op hergebruik, herstel, deelgebruik, circulaire productontwikkeling of recyclage. Bezoek hen tijdens het Circulair Festival Brugge, kom luisteren naar wat deze economie van morgen inhoudt of ga zelf aan de slag in één van de workshops.

Laat je verrassen door de vele nieuwe ideeën rond hoe we samen onze materialenvoetafdruk kunnen verminderen!

Het Circulair Festival Brugge is een initiatief van Stad Brugge (Circular Hub Brugge & BruggeNaarMorgen), Avansa regio Brugge en De Republiek.

P1020116

Workshop: Textielverven met keukenrestjes

Wist je dat je textiel kan verven met keukenrestjes? Gooi die schillen van rode en gele uit of van avocado's dus niet meer weg, want je kan er schitterende tinten mee bekomen. Ga met Katrien Perquy aan de slag en verf tijdens deze workshop een zachte sjaal van zomerwol. Ze vertelt je tijdens het pruttelen van het verfbad meer over de vele mogelijkheden van natuurlijk verven en ecoprinten.Meebrengen: schort of kleren die tegen een spatje kunnen. Verzamel gerust uischillen (rode en gele ui) of avocadoschillen (uitgewassen, eventueel in tussentijd in je diepvries bewaren).

09u30 tot 12u30

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 40 - met inschrijving

Schermafbeelding 2024 01 08 om 12 14 54

Workshop: Teeny Tiny Houses

Ontdek de magie van deze Teeny Tiny Houses denk- en ontwerpsessie!

Wat ontbreekt nog in Brugge? Droom jouw favoriete stadsplek en bouw het in het klein uit restmateriaal. Een adembenemende tiny house, een coole skateplek of een gezellig zitmeubel? Een plek om te ontmoeten, ontspannen, creëren of delen? Laat je verbeelding spreken en ontwerp samen met anderen!

Waar wil je graag dat je creatie komt te staan? Plaats je maquette op het grote stadsplan van Brugge of fotografeer het in de greenbox en breng je idee zo tot leven. In de juiste setting lijkt het net echt! Doe mee en bouw samen aan de betoverende stad van morgen.

Deze gezinsactiviteit verbindt jong en oud. Ben je tussen 10 en 100 jaar? Dan ben je welkom! Tip: een ideale activiteit om als ouder of grootouder samen met je kind of jongere over de stad na te denken (maar jongeren zonder ouder?grootouder zijn ook welkom hoor!).

10u30 tot 12u00 

MaM (Howest)
Spoorwegstraat 4
8200 Brugge

€ 10 - met inschrijving

E2c018e6 9830 44d4 b90b 8a087acb0f43

PreUse-workshop Hartelijk Hergebruik

Oude fietsbanden, palletten, papier, ... In de creatieve ateliers van pReUse wordt dit 'afval' door lokale zorgorganisaties samen met buren omgetoverd tot iets nieuws.

Laat je inspireren door een middag vol gezelligheid, waar samen creëren en ontmoeting centraal staan. Doe mee en ontdek hoe we van oude fietsbanden prachtige oorbellen maken en nieuw papier scheppen met afvalsnippers. Schuif gezellig aan, pak een stoeltje en laat je verrassen door de creativiteit die bloeit!

14u00 tot 17u00

Biekorfzaal
Sint-Jakobsstraat 8
8000 Brugge

Gratis, zonder inschrijving 

Porseleen5

Proef en ontdek Keukenbib Porseleen

Worstel jij ook met een overvolle keukenkast vol sporadisch gebruikte spullen? Porseleens keukenbibliotheek biedt de oplossing! Huur een premium ijsmachine voor het weekend of ontdek de magie van koken op open vuur.

In deze smaakvolle sessie neemt Femke je mee op ontdekkingsreis. Leer alles over de Bricknic, ontdek de geheimen van de pizzaoven en de mogelijkheden van een droogoven. En natuurlijk, proef ter plekke versgebakken wafels of ijsjes.

De hele middag ben je welkom in Korf, maar voor een gegarandeerde proeverij is het slim om een plekje te reserveren.

14u00 tot 16u00 doorlopend met proefsessie om 14u00 en 15u00

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis, met inschrijving om 14u00 of 15u00

DSC01454

Workshop Café Menstrué

Neem samen met je vriendin of dochter deel aan Café Menstrué. Wist je dat een vrouw in haar leven gemiddeld 10.000 maandverbanden of tampons gebruikt? Deze berg is niet alleen enorm hoog, maar ook enorm duur!

Tijdens deze namiddag gaan we op ontdekking in de wereld van herbruikbaar menstruatiemateriaal, bespreken we mythes over menstrueren, facts over menstruatie-armoede in Brugge. Tot slot maakt iedere deelnemer haar eigen herbruikbaar maandverband, in een zelf uitgekozen stofje.

Breng gerust wat eigen stofjes mee van thuis en een stofschaar mocht je die hebben. Heb je dat niet, gebruik dan gerust stof en schaar van ons!

14u00 - 17u00

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 5 - met inschrijving

20230726 131236

Workshop Stadsmeubilair voor het Kaaidistrict

Brugge zet met het Re-Value project in op duurzame stadsvernieuwing en circulariteit in het Kaaidistrict. Tijdens het Circulair Festival maken we een eyecatcher voor deze buurt met lokaal stadshout.

Onder professionele begeleiding bewerken we stammen tot een uniek stadsmeubilair. Jouw creativiteit krijgt de ruimte om een bijdrage te leveren aan een prachtige compositie, die vervolgens zijn plek krijgt in het openbare domein.

Vanaf 10u 's ochtends worden de stammen verzaagd met een mobiele houtzagerij. Kom langs en bewonder dit spektakel!

✹ 

13u30 - 16u30

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis, met inschrijving

Inrichting5

Workshop Duurzaam shoppen met stijladvies

Wist je dat je ook in de kringwinkel echte pareltjes kan vinden die jou heel goed staan? Tijdens deze sessie combineren we info ivm 'preloved kleren' en duurzaam shoppen met stijladvies!

Waar moet je op letten als je bewust wil kopen? Labels, soort stof, kwaliteit... Hoe kun je kledij eventueel aanpassen naar jouw model? Je krijgt ook heel wat tips ivm modellen en kleuren die jou flatteren zodat je miskopen kan vermijden. Kortom: na deze sessie kun je aan de slag om een duurzame garderobe samen te stellen die goed bij jou past!

Kringwinkel 't rad bied je ook een cadeaubon t.w.v. € 10 zodat je meteen een mooie aanwinst voor je garderobe kan scoren.

14u00 - 16u00

Kringwinkel POP-UP
Eiermarkt 7
8000 Brugge

€ 10, met inschrijving

Kopje Zwam CF Diner

Circulair diner, lekker en lokaal met Kopje Zwam

We nodigen je uit voor een avondje lekker eten uit de korte keten, vol eiwitten en vezels. Terwijl er live wordt gekookt, laten we je genieten van diverse, nieuwe kwalitatieve en duurzame voeding uit Brugge en de afwerking met streekeigen toppers als zeewier, unieke sausjes van Fred's, en ander lokaal lekkers.

Tussendoor vertellen we je alles over de 100% plantaardige seichou voor je eigen creaties of hoe een burger en kroketjes toch een andere kijk bieden op wat we elke dag eten.

17u30 tot 19u30

Hof de Plezance 
Botersteeg
8000 Brugge

€ 35 - met inschrijving

DSC 0815

TURBO Circulair

Hoe spelen jonge starters in op circulaire mogelijkheden? En wat betekent het om circulair te ondernemen?

Op deze Turbo avond gaat Britt Buseyne, van de podcast Sustainababbelsen expert duurzaam ondernemen, in gesprek met drie circulaire ondernemers. Laat je inspireren door Mopsa Marciano van Rag die post-productie en post-consumer textielafval (denk bijv. knuffels) versnipperen en verwerken tot nieuw materiaal. Andres Devlaeminck die met MediHeroafgedankt textiel uit de medische sector verzamelt en recycleert tot nieuwe nuttige producten. Of Marieke De Backer van SEAt SHELL die in 2023 de Ecodesign award voor studenten in de categorie 'Inspiring Desing' won met haar bio-afbreekbare loungeseats voor aan zee.

Achteraf is er tijd voor vragen, babbels én een drank, tot dan!

20u00 tot 22u00

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis, met inschrijving

Festivalhub Korf

Kom naar Korf voor een homemade lemonade of ander lekkers, doe circulaire inspiratie op of pik een demo mee!

Korf is twee dagen lang de centrale eventlocatie van het Circulair Festival Brugge. Dé ontmoetingsplek, voor of na een activiteit, waar je bij een lekker drankje of wat zoetigheid nog gezellig kan nababbelen.

Naast de verschillende lezingen, workshops en demo's, kom je er ook meer te weten over de circulaire strategie van de stad en er staat ook een mobiel geefpunt van Kringwinkel 't rad!

zaterdag (9u30 tot 17u30) en zondag (11u00 tot 17u00)

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

DSC 0817

Expo: Re-Rewind

Bezoek zeker ook de expo Re-Rewind in het Sashuis! Heel wat Handmade in Bruggemakers gaan enthousiast aan de slag met circulariteit. Ze zetten in op herstel, hergebruik, circulaire productontwikkeling of recyclage.

Laat je verrassen door de expo of neem deel aan inspirerende workshops, pik een talk mee of sluit aan op een boeiende demo in de periode van de expo!


31 januari tot 9 maart

woensdag tot zaterdag van 10u30 tot 17u30

Sashuis
Wijngaardplein 14
8000 Brugge

Ontdek hier het volledige programma!

9cf06af1 1162 4629 b849 1dec5f9693f0

Kledijruil Kringwinkel Sint-Kruis

Ruil je kledij voor een preloved outfit tijdens het swishing event in Kringwinkel Sint-Kruis op zaterdag 24 februari.

Spelregels:

 • Voor elk ingeleverd kledingstuk of accessoire ontvang je een bon ter waarde van 4 euro.
 • Elke deelnemer mag maximaal 5 items per persoon ruilen voor een waardebon.
 • Alle items dienen in nette, draagbare staat te verkeren.
 • De bon is alleen geldig voor:
  • artikelen uit de textielafdeling
  • op de dag van het event zelf
  • in de winkel waar het event doorgaat
 • De bon kan niet worden ingewisseld voor contant geld of andere waardebonnen.

10u00 tot 17u30

Kringwinkel Sint-Kruis
Maalse Steenweg 104
8000 Brugge


Kringwinkel Sint Kruis6

Boekenruil Kringwinkel Sint-Andries

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand organiseert Kringwinkel Sint-Andries een grote themaverkoop en boekenruil op zaterdag 24 februari. Er wordt een extra groot aanbod aan jeugdboeken voorzien en je kan bovendien jouw uitgelezen exemplaar ruilen voor een (op-)nieuw jeugdboek!

Spelregels:

 • Voor elk ingeruild boek ontvang je een bon waarmee je recht hebt op 1 ander boek naar keuze (ongeacht het bedrag).
 • Elke deelnemer kan maximum 2 boeken ruilen.
 • Alle boeken dienen in een nette en herbruikbare staat te verkeren.
 • De bon is inwisselbaar, enkel in de winkel van het event en op de dag zelf.

10u00 - 17u30

Kringwinkel Sint-Andries
Dirk Martensstraat 15
8200 Sint-Andries

Kringwinkel Sint Andries4

Expo: Upcycling project Maricolen + Oxfam Tweedehands

De studenten van de modeafdeling van de Maricolen zijn dit schooljaar bezig geweest met een geheim upcycling project, waarbij ze textieloverschotten van Oxfam Tweedehands gebruiken.

Ze presenteren trots hun creaties in de etalage van zowel Oxfam Tweedehands als Shopping Brugge.

Heel de maand februari (doorlopend)

Vitrines Oxfam Tweedehands + Shopping Brugge
Smedenstraat 33 + 37
8000 Brugge

Gratis

IMG 0697
IMG 0694
IMG 0689
Blazers

Praktische info

zaterdag 24 februari

verschillende locaties

Gratis/betalend

info & inschrijven

We maken samen stad. Ook met jou.
 • De Republiek 
 • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!