DSC 0731

Circulair Festival - DAG 3

Heel wat (jonge) makers en bedrijven in Brugge gaan vandaag enthousiast aan de slag met circulariteit.

Ze zetten in op hergebruik, herstel, deelgebruik, circulaire productontwikkeling of recyclage. Bezoek hen tijdens het Circulair Festival Brugge, kom luisteren naar wat deze economie van morgen inhoudt of ga zelf aan de slag in één van de workshops.

Laat je verrassen door de vele nieuwe ideeën rond hoe we samen onze materialenvoetafdruk kunnen verminderen!

Het Circulair Festival Brugge is een initiatief van Stad Brugge (Circular Hub Brugge & BruggeNaarMorgen), Avansa regio Brugge en De Republiek.

Peerby photo 17 bis

Lezing: Ontdek de circulaire wereld van huren en delen

Lieven D'hont dompelt ons onder in de principes, de mogelijkheden, de voor- en nadelen, de kans en uitdagingen van Huren en Delen. Hij vertrekt hiervoor vanuit praktijkervaringen en goede voorbeelden. Als activist ondernemer is hij de drijvende kracht achter Wijdelen.be, bekend van Peerby.be en het deelsysteem voor kinderfietsen 'Op Wielekes Gent'. Samen met Vlaanderen Circulair werkt Wijdelen aan de Green Deal Huren en Delen.

11u00 tot 12u30

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 5 - met inschrijving

CF 2

Workshop Maak een accessoire uit restleder

Marlies Parmentier van Purpose. nodigt je uit in haar atelier om een eigen portemonnee, sleutelhanger of brillenetui te maken uit restleder. Je kan kiezen uit verschillende patronen en soorten lederwaren. Er is geen voorkennis nodig en ze helpt je bij iedere stap in het proces.

Doordat je zelf het leer, de vorm en de afwerking kan kiezen, stap je buiten met een uniek accessoire!

10u00 tot 12u00 

Shop with purpose
Langestraat 53
8000 Brugge

€ 45 (incl. materiaal, koffie/thee/water & een zoetigheid) - met inschrijving

008 MG 6486lr

Proef lekkers van Sam Serveert

Sam Serveert redt groenten en fruit 'met een hoek af' en creëert met al dit lekkers heerlijke, kleurrijke én vitaminerijke knabbels. Als geëngageerde avonturier die graag experimenteert met reststromen en lokale teelten streeft Sam Serveert ernaar op een laagdrempelige manier duurzame voeding in elk gezin te krijgen.

Sam's passie ligt in creëren van voedzame en plantaardige opties met minimaal voedselverlies en in het zo breed mogelijk delen van deze filosofie door middel van workshops en lezingen. Waar mogelijk wordt samengewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kom het ontdekken én proeven op zondagnamiddag!

13u30 tot 17u00

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis

Hoofdbeeld jacques dillies Mi N2z Gln W Eo unsplash

Workshop Visible Mending

Thuis nog een trui of sok liggen met een gat in? Zonde om weg te gooien! Breng ze mee naar de workshop en we stoppen het gat op kleurrijke wijze. Dat kan met patching of met naald en draad. Met visible mending geven we je kledij een tweede leven en mag het nog gezien worden ook!

Meebrengen: sok, trui of jeans met gat in. Als je thuis (stop)wol of leuke lapjes stof liggen hebt, mag je die ook meebrengen.

14u00 tot 16u30

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 15 - met inschrijving

Foto Femke den Hollander

Fietstocht Rondje circulair

Ga mee op fietstocht langs enkele Handmade in Brugge makers die circulair werken: we bezoeken hun atelier, krijgen een woordje uitleg en sluiten af met een koffietje in Korf.

Als eerste gaan we langs bij Marlies Parmentier van Purpose. accessories die uitsluitend met restleder werkt. Daarna doet Daan Momballieu van DesignByDaaan uit de doeken hoe hij van kringwinkelvondsten nieuwe designlampen maakt, en afsluiten doen we bij Valerie Cockhuyt van Studio Kuit die een tweede leven geeft aan oude zetels door ze te herstofferen.

14u00 tot 16u30

Korf (vertrekpunt)
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 10 - met inschrijving

Bezoek: Kopje Zwam - Circulaire stadslandbouw

Kopje Zwam staat voor 100% circulair. Op reststromen als koffiegruis kweekt dit Brugs bedrijf oesterzwammen, op compost worden microgroenten geteeld... Van die oesterzwammen worden vegan voedingsproducten (burgers, bitterballen, vegan gehakt) gemaakt voor horeca en particulier. En dat allemaal sociaal en in de stad.

We bezoeken het atelier in de eeuwenoude kelders van de Sint-Godelieveabdij en laten ons inspireren door dit mooie, circulaire voorbeeld van stadslandbouw. We maken zelf een gerechtje om te kunnen proeven. En met de starterskit van Kopje Zwam kan je thuis experimenteren met jouw koffiegruis!

14u00 tot 16u00

Sint-Godelieveabdij
Boeveriestraat 45
8000 Brugge

€ 25 (incl. gerechtje en starterskit) - met inschrijving

Festivalhub Korf

Kom naar Korf voor een homemade lemonade of ander lekkers, doe circulaire inspiratie op of pik een demo mee!

Korf is twee dagen lang de centrale eventlocatie van het Circulair Festival Brugge. Dé ontmoetingsplek, voor of na een activiteit, waar je bij een lekker drankje of wat zoetigheid nog gezellig kan nababbelen.

Naast de verschillende lezingen, workshops en demo's, kom je er ook meer te weten over de circulaire strategie van de stad en er staat ook een mobiel geefpunt van Kringwinkel 't rad!

zaterdag (9u30 tot 17u30) en zondag (11u00 tot 17u00)

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

DSC 0817

Expo: Upcycling project Maricolen + Oxfam Tweedehands

De studenten van de modeafdeling van de Maricolen zijn dit schooljaar bezig geweest met een geheim upcycling project, waarbij ze textieloverschotten van Oxfam Tweedehands gebruiken.

Ze presenteren trots hun creaties in de etalage van zowel Oxfam Tweedehands als Shopping Brugge.

Heel de maand februari (doorlopend)

Vitrines Oxfam Tweedehands + Shopping Brugge
Smedenstraat 33 + 37
8000 Brugge

Gratis

IMG 0697
IMG 0694
IMG 0689
Blazers

Praktische info

zondag 25 februari

verschillende locaties

Gratis/betalend

info & inschrijven

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Gezocht: vertellers voor PUUR, ons gloednieuw vertelfestival! Stel je kandidaat!