Noten chocolade spread03

Circulair Festival - DAG 2

Er leeft en bruist al heel wat in onze stad rond circulaire economie.

Wist je bijvoorbeeld dat in Brugge deurmatten worden gemaakt van oude vliegtuigbanden? Of dat er oesterzwammen worden gekweekt op koffiegruis? Heel wat (jonge) makers en bedrijven gaan aan de slag met circulaire productontwikkeling, hergebruik, recyclage en herstel. Kom het ontdekken op dit nieuwe festival!

Het Circulair Festival Brugge is een initiatief van Stad Brugge (Circular Hub Brugge & BruggeNaarMorgen), Avansa regio Brugge en De Republiek.

SSP 1314 2

Maak in het MaM je eigen lamp uit reststromen plastic / Workshop (10j - 15j)

Mooie dingen hoeven niet altijd uit dure materialen te bestaan. DUUR-ZAAM kan ook! Tijdens het Circulair Festival Brugge maken we functionele lampen, gemaakt uit restjes kunststof. Kringwinkel ‘t rad doneert hiervoor tweedehands lampen en kunststofbedrijf Perquy voorziet ons van afvalplastic. Kleurrijk of gewoon wit, geometrisch of organisch, rustig of chaotisch … Maak gebruik van de verschillende maaktechnieken die de Mind- and Makerspace (MaM) rijk is en creëer je eigen lichtspektakel. Speciaal voor 10 tot 15-jarigen!

09u00 tot 12u00

MaM (Howest)
Spoorwegstraat 4
8200 Brugge

€ 12 - met inschrijving

DSC 1695

Van koffiegruis tot pizza met oesterzwam en microgroenten / Workshop

Kopje Zwam staat voor 100% circulair. Ze kweken oesterzwammen op koffiegruis. Op de compost waar de zwammen op gekweekt werden, laten ze dan weer microgroenten groeien en de steeltjes (restproduct van de oesterzwammen) laten ze verder groeien in cilinders om ze dan later te versnijden tot overheerlijke plantaardige burgers. En dat allemaal gekweekt en geproduceerd in de Brugse stadsrand: circulaire stadslandbouw dus.

Onder begeleiding van Bart Vanderveken, Kopje Zwam-pionier, ga je aan de slag met hun circulaire producten en maak je Napolitaanse pizza's in een mobiele houtoven. Smakelijk!


11u00 tot 13u00 

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 20 - met inschrijving

4779743

Lunch met circulaire zalmkroket / Lunch
In 2021 ontwikkelde Circular Hub Brugge samen met maatwerkbedrijf vzw SOBO en het Brugse visproductiebedrijf MOWI een ambachtelijke zalmkroket. Tijdens het verwerken van verse zalm ontstaan verschillende nevenstromen, die SOBO en MOWI zo veel mogelijk in de voedselketen willen houden en opwaarderen tot een kwaliteitsvol product. Lokaal werken en voedselverspilling tegengaan staan voorop, maar ook de tewerkstelling in de sociale economie krijgt op die manier een extra boost.

Schuif aan voor het verhaal achter de kroket én geniet van de zalmkroket als lunch.

11u30 tot 13u00

Het Paradijs
Kruitenbergstraat 11
8000 Brugge

€ 13 - met inschrijving

IMG 0892

Repair Café Sint-Pieters / Repaircafé
Wat doe je met een toestel met kapotte stekker? Met een broodrooster die hapert? Of met een jas met een rits die niet meer sluit? Weggooien? Mooi niet! Kom naar het Repair Café en geef je spullen een tweede leven. Je vindt er het nodige materiaal én deskundige hulp om je kapotte spullen - in de mate van het mogelijke - te fiksen. Kledij, elektrische apparaten, computers, speelgoed, fietsen ... breng het mee voor een herstelbeurt in een gezellige, ontspannen sfeer.

Lees hier meer over het ontstaan, de filosofie en de werking van Repair Cafés en bekijk de kalender met toekomstige evenementen.


14u00 - 17u00

De Dijk
Blankenbergse Steenweg 221
8000 Brugge

Gratis

PHOTO 2021 10 09 19 21 39 8

Upcycle je kledij / Workshop
Liggen sommige kledingstukken stof te vergaren in je kledingkast en geef je ze graag een tweede leven? Breng ze dan mee naar deze workshop!

Samen met Handmade in Brugge maker en kostuumontwerper Lotte Cools exploreer je enkele verrassende technieken die je kan toepassen op jouw kledingstuk. Benodigdheden: naald en draad, de nodige creativiteit en een snufje durf. Ga aan de slag en keer huiswaarts met een ‘nieuw’ kledingstuk.

Meebrengen: 3 kledingstukken (we werken op één ervan), restjes wol, naaigerei en naaimachine (als je dat hebt)


14u00 - 16u30

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 20 - met inschrijving

Noten chocolade spread03

Broodbeleg op basis van foodwaste / Workshop
Zelf broodbeleg maken met groenten- en fruitresten biedt enorm veel creatieve mogelijkheden. Samen met Sam Janssens van Sam Serveert maak en proef je kleurrijke, smakelijke, hartige, zoete en vooral eenvoudige bereidingen voor op de boterham. De bereidingen zijn eenvoudig in de gewone keuken te integreren en worden ook erg gesmaakt door kinderen!

Sam Serveert redt onbeminde groenten en fruit van biologische oorsprong ‘met een hoek af’, seizoensgebonden overvloed, ten-minste-houdbaar-tot producten én een wildpluk aan noten, bloesems, bloemen, kruiden en meer. Dankzij o.a droogtechnieken worden de ‘overschotjes’ omgezet in exclusieve, (h)eerlijk gezonde, vitamine- en vezelrijke lekkernijen.

Breng een keukenmesje, plank, notenkraker en eventueel een short mee, en ga naar huis met tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan met loof, kontjes en andere resten.


14u00 - 16u30

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 25 - met inschrijving

DSC 6711

Turbo Circulair / Gesprek
Hoe spelen jonge starters in op circulaire mogelijkheden? En wat betekent het om circulair te ondernemen?

Je komt het allemaal te weten tijdens deze Turbo avond met drie circulaire ondernemers uit het programma The Circular Kickstart! Laat je inspireren door Maarten van Undo, Aaron van Resound en Esther van Hitch. Zij zijn stuk voor stuk krak in hun vak en maken de wereld elk op hun manier een beetje duurzamer. Dit alles wordt in goede banen geleid door Britt Buseyne, de bezieler van Sustainababbels en expert ter zake als het gaat over duurzaam ondernemen. Achteraf is er tijd voor vragen, babbels én een drankje, tot dan!

20u00 - 22u00

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis, met inschrijving

1

RESTafette / Expo

Resten leder, hout of textiel? Zonde om weg te gooien! Met het project RESTafette daagden de Handmade in Brugge makers elkaar uit om aan de slag te gaan met elkaars reststromen. Zo dompelde keramist Sophie Watelle resten mousse van stoffeerder Valérie Cockhuyt (Studio K.U.I.T.) onder in gietporselein. Juweelontwerper Els Gadeyne en lederontwerper Mien Kaba wisselden hun restmateriaal uit en verwerkten het in nieuwe juwelen en handtassen.

Ook gingen zeven Handmade in Brugge makers aan de slag met oude kantrestjes van het Kantcentrum. Spot de kant in een gevlochten lampenkap van LoreVlecht, in de geborduurde juwelen van Embroidery Belle of in het porselein van Veerle Vandevoorde.


Doorlopend (18/01 - 5/02)

Vitrine 
Sint-Jakobsstraat 33
8000 Brugge

Gratis

DSC 5611

Festivalhub KORF / Bar + infostandjes + demo’s

Kom naar Korf voor een drankje of een stuk taart, doe circulaire inspiratie op of pik een demo mee!

Korf is drie dagen lang de centrale eventlocatie van het Circulair Festival Brugge. Dé ontmoetingsplek, voor of na een activiteit, waar je bij een lekker drankje of stukje taart nog gezellig kan nababbelen.

Naast de verschillende lezingen, workshops en demo’s, kom je er ook meer te weten over de circulaire strategie van de stad. Check de infopanelen van de Circular Hub Brugge, de plannen en de filmpjes. Er staat ook een mobiel geefpunt van Kringwinkel ‘t rad!

Vrij: 19u-01u
Za: 10u-01u
Zo: 10u-18u

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis

Praktische info

zaterdag 28 januari

verschillende locaties

Gratis/betalend

info & inschrijven

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers