DSC 9425

Circulair Festival - DAG 3

Er leeft en bruist al heel wat in onze stad rond circulaire economie.

Wist je bijvoorbeeld dat in Brugge deurmatten worden gemaakt van oude vliegtuigbanden? Of dat er oesterzwammen worden gekweekt op koffiegruis? Heel wat (jonge) makers en bedrijven gaan aan de slag met circulaire productontwikkeling, hergebruik, recyclage en herstel. Kom het ontdekken op dit nieuwe festival!

Het Circulair Festival Brugge is een initiatief van Stad Brugge (Circular Hub Brugge & BruggeNaarMorgen), Avansa regio Brugge en De Republiek.

DSC 0670

Wat als … je wasmachine straks niet meer van jou is? / Lezing
Wassen via een wasabonnement en geen wasmachine meer aankopen? Of wat dacht je van een steeds wisselende trendy garderobe die niet gekocht is maar gehuurd? Geen toekomstmuziek, maar realiteit! Want circulaire economie betekent dat we onze bestaande consumptiepatronen in vraag zullen stellen en een nieuwe manier van ‘consumeren’ zullen omarmen.

Rogier De Langhe neemt je tijdens deze lezing mee in de wondere wereld van de deeleconomie en de Product-as-a-Service-economie. Als academicus en economisch filosoof gespecialiseerd in wetenschappelijke en technologische revoluties, geeft hij les over deeleconomie, digitalisatie en innovatie. Laat je verrassen en stap buiten met nieuwe inzichten!

11u00 tot 12u30

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 5 - met inschrijving

DSC 9425

Rondje circulair! / Fietstocht
Ga mee op fietstocht langs enkele Handmade in Brugge makers die circulair werken: we bezoeken hun atelier en krijgen een woordje uitleg.

Stefan Vandaele van De Broodsmid en Thomas Vandelanotte van Bourgogne des Flandreswisselden hun reststromen uit: maak kennis met bierbrouwen op basis van oud brood, of brood bakken met draf (restproduct van bierbrouwen). TextielontwerperKatrien Perquy verft en werkt uitsluitend met natuurlijke materialen die volledig bioafbreekbaar zijn. Lederontwerper Dominique Vieren van Mien Kaba experimenteert dan weer met appelleer of gaat bewust op zoek naar oude lederresten die ze verwerkt in nieuwe handtassen.


14u00 tot 16u00 

KORF (start fietstocht)
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis, met inschrijving

Bouwstof 211124 149

BOUWSTOF: van oud plastic tot nieuw meubilair / Demo
Benieuwd hoe je plastic kan versnipperen om het daarna te recycleren? De plasticshredder van het project BOUWSTOF staat zondagnamiddag opgesteld in Korf. Kom zelf eens proberen en zien wat de mogelijkheden zijn!

BOUWSTOF is een project van vzw De Batterie rond de inrichting van gedeelde ruimte in Brugse buurten. Als antwoord op bepaalde noden wordt multifunctioneel en modulair meubilair gemaakt met plastic recyclagemateriaal dat verzameld wordt in de buurt. Door het plastic te shredden met een versnipperaar ontstaat nieuwe ‘bouwstof’ om de meubelen mee te maken.


14u00 tot 1u00

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis

1

RESTafette / Expo

Resten leder, hout of textiel? Zonde om weg te gooien! Met het project RESTafette daagden de Handmade in Brugge makers elkaar uit om aan de slag te gaan met elkaars reststromen. Zo dompelde keramist Sophie Watelle resten mousse van stoffeerder Valérie Cockhuyt (Studio K.U.I.T.) onder in gietporselein. Juweelontwerper Els Gadeyne en lederontwerper Mien Kaba wisselden hun restmateriaal uit en verwerkten het in nieuwe juwelen en handtassen.

Ook gingen zeven Handmade in Brugge makers aan de slag met oude kantrestjes van het Kantcentrum. Spot de kant in een gevlochten lampenkap van LoreVlecht, in de geborduurde juwelen van Embroidery Belle of in het porselein van Veerle Vandevoorde.


Doorlopend (18/01 - 5/02)

Vitrine 
Sint-Jakobsstraat 33
8000 Brugge

Gratis

DSC 5611

Festivalhub KORF / Bar + infostandjes + demo’s

Kom naar Korf voor een drankje of een stuk taart, doe circulaire inspiratie op of pik een demo mee!

Korf is drie dagen lang de centrale eventlocatie van het Circulair Festival Brugge. Dé ontmoetingsplek, voor of na een activiteit, waar je bij een lekker drankje of stukje taart nog gezellig kan nababbelen.

Naast de verschillende lezingen, workshops en demo’s, kom je er ook meer te weten over de circulaire strategie van de stad. Check de infopanelen van de Circular Hub Brugge, de plannen en de filmpjes. Er staat ook een mobiel geefpunt van Kringwinkel ‘t rad!

Vrij: 19u-01u
Za: 10u-01u
Zo: 10u-18u

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis

Praktische info

zondag 29 januari

verschillende locaties

Gratis/betalend

info & inschrijven

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!