Young plato filmstill

Docfest: Young Plato

Vijf dagen lang presenteren we documentaires met verhalen die uit het leven gegrepen zijn. Over thema's die ons allen raken en meer aandacht verdienen. Over mensen en situaties die we anders nooit zouden leren kennen, maar die wel herkenbaar zijn. Over plaatsen die we nooit zouden bezoeken. Prikkelend, uitdagend en mindblowing.

Platp

Een inspirerende documentaire over een uitzonderlijk onderwijsproject. De Elvis-gekke, excentrieke schooldirecteur Kevin McArevey en zijn toegewijde team zijn vastbesloten om het lot van de inwoners van een door drugs en criminaliteit geplaagde woonwijk in Belfast te keren.

De school is een broeihaard voor opstootjes van geweld. De vastberaden directeur gaat dit te lijf met … filosofie! Gewapend met de wijsheid van de oude meesters stuurt hij zijn leerlingen elke dag naar huis met de opdracht om de vooroordelen van hun buren en hun ouders in vraag te stellen.

Young Plato illustreert op unieke wijze dat het haalbaar is om met jonge kinderen te filosoferen en hun empatisch vermogen daarmee te versterken. De schoolkinderen bespreken openlijk hun angsten met elkaar. Ze knuffelen en wenen. De documentairemakers koppelen deze individuele verhalen daarnaast ook aan een breder perspectief van een schaduwleven in de lange geschiedenis van Noord-Ierland.

+ ----------------------------------------------

Filocafé
Ervaar zelf het plezier van filosoferen rond één centrale vraag! Je wordt op sleeptouw genomen door Ingeborg Duytschaever, filosofe en docent in Howest (keuzevak ‘Filosoferen met kinderen’) en Odisee.

Duur: circa 2 uur, aansluitend op de film

Hiervoor heb je het combiticket ‘Young Plato & filocafé’ nodig (beperkt aantal plaatsen).

Samen met de lerarenopleiding van Howest.

Praktische info

woensdag 16 november 2022
15u00

Cinema Lumière
Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

€ 11 (standaard tarief)

tickets

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!