DSC 7917 2

Doctalks: Holding up the Sky

Met de reeks Doctalks brengen we samen met Cinema Lumière een constructieve dialoog op gang via documentaires die je stof tot nadenken geven. Maandelijks selecteren we een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. Na de vertoning volgt een debat met een expert ter zake en de kaarten we na bij een zondags aperitief. 

Holding up the sky filmstill

𝗛𝗢𝗟𝗗𝗜𝗡𝗚 𝗨𝗣 𝗧𝗛𝗘 𝗦𝗞𝗬
𝖤𝖾𝗇 𝖿𝗂𝗅𝗆 𝗏𝖺𝗇 𝖯𝗂𝖾𝗍𝖾𝗋 𝖵𝖺𝗇 𝖤𝖾𝖼𝗄𝖾, 𝖡𝖾𝗅𝗀𝗂ë, 𝟤𝟢𝟤𝟤 
𝖲𝗉𝖾𝖾𝗅𝖽𝗎𝗎𝗋: 𝟩𝟪 𝗆𝗂𝗇.
𝖦𝖾𝗌𝗉𝗋𝗈𝗄𝖾𝗇 𝗍𝖺𝖺𝗅: 𝖤𝗇𝗀𝖾𝗅𝗌, 𝖯𝗈𝗋𝗍𝗎𝗀𝖾𝖾𝗌 
𝖭𝖾𝖽𝖾𝗋𝗅𝖺𝗇𝖽𝗌 𝗈𝗇𝖽𝖾𝗋𝗍𝗂𝗍𝖾𝗅𝖽

'Als de sjamanen stoppen met dansen en het leven in het regenwoud haar evenwicht verliest, zal de hemel naar beneden vallen en alles verpletteren.’ Die wijsheid wordt door de Yanomami in Brazilië van generatie op generatie doorgegeven. Maar goudzoekers vervuilen de rivieren, de sjamanen sterven, het regenwoud verdwijnt en de aarde warmt op. Stamhoofd Davi Kopenawa en zijn zoon Dario trekken de wereld rond en voeren op internationaal niveau een strijd om hun land te verdedigen tegen indringers. Ze waarschuwen de westerlingen dat wanneer de hemel neervalt, ook zij zullen verpletterd worden. Waarom luisteren ze niet?

Kom deze film zien tijdens MOOOV filmfestival en reis met ons naar Watoriki, in het Braziliaanse regenwoud om van daaruit en met Davi Kopenawa's blik onze eigen leefwereld te bevragen.

Bekijk hier de trailer.

Na de film gaat Mieke Dumont in gesprek met Julie Beausaert. Ze werkt als milieurecht advocaat. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij 'Stop Ecocide Belgium' waar ze mee strijdt voor de erkenning van ecocide als misdaad voor het Internationaal Strafhof ('ICC'). Ecocide verwijst naar de grootschalige beschadiging, vernietiging of het verlies aan ecosystemen.

Doctalks is een samenwerking van Cinema Lumière en De Republiek. Voor deze editie werken we samen met MOOOV.

Praktische info

zondag 23 april 2023
10u30

Cinema Lumière
Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

€ 12 (standaard tarief) 

Tickets

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!