I am Belmaya

Doctalks: I am Belmaya

Met de reeks Doctalks brengen we samen met Cinema Lumière een constructieve dialoog op gang via documentaires die je stof tot nadenken geven. Maandelijks selecteren we een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. Na de vertoning volgt een debat met een expert ter zake en kunnen we nakaarten bij een zondags aperitief. 

I am Belmaya

𝗜 𝗔𝗠 𝗕𝗘𝗟𝗠𝗔𝗬𝗔

𝖱𝖾𝗀𝗂𝖾: 𝖲𝗎𝖾 𝖢𝖺𝗋𝗉𝖾𝗇𝗍𝖾𝗋, 𝖡𝖾𝗅𝗆𝖺𝗒𝖺 𝖭𝖾𝗉𝖺𝗅𝗂
𝖲𝗉𝖾𝖾𝗅𝖽𝗎𝗎𝗋: 𝟪𝟣 𝗆𝗂𝗇.
𝖦𝖾𝗌𝗉𝗋𝗈𝗄𝖾𝗇 𝗍𝖺𝖺𝗅: 𝖤𝗇𝗀𝖾𝗅𝗌, 𝖭𝖾𝗉𝖺𝗅𝖾𝖾𝗌
𝖭𝖾𝖽𝖾𝗋𝗅𝖺𝗇𝖽𝗌 𝗈𝗇𝖽𝖾𝗋𝗍𝗂𝗍𝖾𝗅𝖽

In 2006 leerde de Britse journalist en fotograaf Sue Carpenter in Nepal een bijzonder meisje kennen: Belmaya. Toen 14 jaar oud. Een bijzonder kwetsbaar meisje ook, in een maatschappij die vrouwen niet naar waarde schat. Zes jaar later hebben de twee opnieuw contact en vertelt Belmaya over haar plannen om documentairemaker te worden. Carpenter besluit om Belmaya, die intussen ook een kind heeft en in een gewelddadig huwelijk zit, vijf jaar lang te volgen in het najagen van haar droom.

Hoe meer de film vordert, hoe meer Belmaya meer de controle over haar eigen verhaal (en film) krijgt. Samen tekenen de twee vrouwen op die manier voor een buitengewoon fascinerende en meeslepende documentaire over empowerment in een vrouwonvriendelijke samenleving. De film toont de kracht van cinema en zelfexpressie maar bovenal van een bijzonder sterke en volhardende vrouw.

Bekijk hier de trailer.

Na de film gaat moderator Mieke Dumont in gesprek met Rachana Kandel (23). Ze groeide op in Nepal, maar migreerde op haar 13e met haar gezin naar Brugge. Rachana studeert farmacie in Gent en geeft in haar vrije tijd dansles aan kinderen. Op die manier wil ze de Nepalese tradities uit haar community doorgeven aan de volgende generatie. Rachana herkent veel van wat Belmaya doormaakt, maar beseft dat haar leven een heel andere wending kreeg door de nieuwe start in België. Een gesprek over kansen, empowerment en toekomstdromen.
JONG VOLK maakte in de reeks The Young Ones een korte film over Rachana, die we vertonen voor I AM BELMAYA. The Young Ones brengt diverse verhalen samen van jongeren in Brugge.

Doctalks is een samenwerking van Cinema Lumière en De Republiek. Deze editie staat gepland i.h.k.v. Belmundo, het ontmoetingsfestival rond muziek, kunst, maatschappij en wereld. Een initiatief van Cultuurcentrum Brugge.

Praktische info

zondag 21 mei 2023
10u30

Theaterzaal Biekorf 
Sint-Jakobsstraat 8
8000 Brugge

€ 12 (standaard tarief) 

Tickets

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!