Patrickandthewhale filmstill1 hoofdbeeld

Doctalks ✹ Patrick and the Whale

Met de reeks Doctalks brengen we samen met Cinema Lumière een constructieve dialoog op gang via documentaires die je stof tot nadenken geven. Maandelijks selecteren we een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. Na de vertoning volgt een debat met een expert ter zake.

Jan haelters picture

PATRICK AND THE WHALE
(vanaf 10+ jaar)


Een documentaire van Mark Fletcher, Oostenrijk, 2022
Gesproken taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Speelduur: 72 min.

Een adembenemende documentaire over de uitzonderlijke band tussen een mens en een potvis

Patrick Dykstra heeft zijn leven gewijd aan de studie van walvissen. Zwemmend met de dieren heeft hij geleerd hoe ze zich gedragen, hoe ze zien en horen en hoe ze met andere zeebewoners omgaan. Uit ervaring weet hij precies hoe hij zich in hun nabijheid moet gedragen: wat hij wanneer wel en niet moet doen. Daardoor is het hem gelukt steeds dichter bij de dieren te komen, een unieke vaardigheid. Recent maakte Patrick iets mee dat zijn leven veranderde. In Dominica had hij een ontmoeting met een vrouwelijke potvis. Nieuwsgierig zwom ze naar hem toe en tastte hem af met haar sonar. Ze bestudeerde hem zoals hij haar bestudeerde. Patrick kreeg het overweldigende gevoel dat ze echt met hem probeerde te communiceren.

In het veelbekroonde Patrick and the Whale reist hij weer naar Dominica om deze bijzondere potvis die hij Dolores noemt terug te vinden. Hij hoopt dat zij hem meer inzicht kan geven in de geheimen van haar wereld. Met verbluffende onderwaterbeelden onderzoekt Patrick de fascinerende aard van de potvis en probeert hij meer te weten te komen over haar intelligentie en complexiteit en haar relatie met de mens. De film van Mark Fletcher volgt Patricks reis en duikt in de psychologie van een man die alles heeft opgeofferd om contact te maken met een van de grootste oceaanbewoners en haar te begrijpen.


Na de film gaat Mieke Dumont in gesprek met marien bioloog Jan Haelters van het Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij is de eerste persoon die gebeld wordt als er zeezoogdieren stranden aan onze kust. Hij wordt door overheden vaak om advies gevraagd in zaken met betrekking tot zee, milieu & zeezoogdieren. In het nagesprek gaat Jan dieper in op de relatie en communicatie tussen mens en dier. Hij brengt ook enkele elementen mee die hij vond in... een walvismaag!


Doctalks is een samenwerking van Cinema Lumière en De Republiek. 

Praktische info

zondag 26 mei 2024
10u30

Cinema Lumière
Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

€ 12 (standaard tarief) 

tickets

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!