Schermafbeelding 2023 09 27 om 18 19 59

Doctalks Special: How to save a dead friend?

Op 20 september werd de 41-jarige Alexander in het centrum van Brugge door de politie uit zelfverdediging neergeschoten. 'In de kranten staat dat hij een heroïneverslaafde was. Dat zal zeker zijn, maar hij was ook een oorlogsslachtoffer, een mens en bovenal mijn vriend.’ De getuigenis van Tijs Synaeve zette heel wat in beweging. In Brugge en daarbuiten. En ook bij ons. Daarom deze Doctalks Special.

Https www filmfestival be volumes general 0090251e 84e1 4b1f bd5f 6285ee93af57 jpgv1663593717

HOW TO SAVE A DEAD FRIEND?

Een film van Marusya Syroechkovskaya, 1u43 min.
Russisch gesproken - NL en FR ondertiteld

Alexander kampte met een oorlogstrauma dat te maken had met een conflict in het voormalige Sovjetgebied Nagorno-Karabach, de regio die hij al als kind ontvlucht was.

Tijdens deze Doctalks Special zoomen we met de documentaire How to save a dead friend? in op de situatie in het Rusland van Poetin, een land dat schijnbaar zijn jongeren opgegeven heeft. We bekijken de situatie door de ogen van Marusya. Gemuilkorfd door een autocratisch regime besluit ze om zich aan te sluiten bij de zelfmoordstatistieken van haar generatie. Tot ze Kimi ontmoet en er een onverwacht liefdesverhaal begint tussen de twee millennials. Samen filmen ze de euforie, angst en wanhoop van hun jeugd.

Ze leven vol vuur, alsof er geen morgen is, gevoed door drugs en muziek. Wanneer Kimi's verslaving hem voor altijd dreigt te laten verdwijnen, wordt Marusya's camera haar laatste kans om een deel van zijn fragiele ziel te redden. Honderden uren home-video, verzameld over 12 jaar, verwerkte ze tot een persoonlijke hartenkreet en een boodschap van een generatie die het zwijgen werd opgelegd.

"Mensen kunnen zich vinden in mijn film. Meer nog, sommigen voelen zich erdoor geholpen. Dat is hartverwarmend.” (Marusya Syroechkovskaya in een interview met De Standaard)

Voor de film gaat Mieke Dumont kort in gesprek met Tijs Synaeve. Na de film gaan we in gesprek met het publiek.

Bekijk hier de trailer.

Praktische info

woensdag 4 oktober 2023
19u45

Cinema Lumière
Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

€ 11,50 (standaard tarief)

Tickets

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!