DFC Mexico still 05 3 14 1

Expo Draw for Change

Een cartoon kan dieper snijden dan een academische paper. In het kader van Docfest, waar de documentairereeks Draw for Change centraal staat, is er in het Grand Café een expo met enkele tekeningen van de vrouwelijke cartoonisten uit de serie.

1 1 600x375
Dfc syria still6 1030x579

Draw for Change: indrukwekkend portret van zes vrouwelijke cartoonisten

Deze reeks van zes documentaires werd in mei bekroond op het filmfestival van Cannes. Nu is ze te zien op heel wat festivals in binnen- en buitenland.

De namen van de hoofdrolspelers ken je wellicht nog niet, maar Mar Maremoto (Mexico), Ann Telnaes (VS), Victoria Lomasko (Rusland), Rachita Taneja (India), Doaa El-Adl (Egypte) en Amany Al-Ali (Syrië) zijn in hun moederland bekende, gerespecteerde en helaas ook gevreesde namen. Ze komen uit werelden die ver uiteen liggen en behoren tot verschillende generaties.

Stuk voor stuk zijn dit vrouwen die blijven vechten, met een volharding die vaak grenst aan dwaasheid. Ze nemen het op tegen patriarchale dogma's, autoritaire leiders, reactionaire denkkaders, religieuze wetten en machistische tradities. Met humor, durf en originaliteit treden ze de wereld tegemoet. Niet zelden zijn hun grafische statements helderder dan de lange, doorwrochte uiteenzettingen van anderen. (tekst: Catherine Vuylsteke)

We tonen de aflevering Mexico: We are Fire als openingsfilm op Docfest. Op zaterdag 25 november programmeren we de aflevering India: Drawing a Line.

Tickets en info

Expo

De cartoons van Draw for Change werden al tentoongesteld in het Stripmuseum van Brussel en tijdens het Cartoonfestival van Knokke-Heist. Van 24 oktober tot begin december ontdek je een selectie tekeningen in het Grand Café van De Republiek.

i.s.m. Cartoonfestival Knokke-Heist

Praktische info

De expo is te zien in het Grand Café van 24/10 tot begin december.

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!