DSC 1144 3

Soep & Feiten: Philippe Niclaes

Tijdens Soep & Feiten zoomt een gastspreker op een hot topic in terwijl je tijdens je lunchbreak van een kom soep en je eigen boterhammen geniet.

Foto Philippe Niclaes47

Van 16 tot 20 november organiseren De Republiek en Cinema Lumière de eerste editie van het nieuwe documentairefestival Docfest. Openingsfilm is ‘Zolang we nog kunnen’, een documentaire over drie buurtwinkels die stilaan dreigen te verdwijnen. Eén van deze winkels is gelegen in de Brugse deelgemeente Koolkerke. Documentairemaker Philippe Niclaes komt vertellen over de kracht van documentaires en zijn persoonlijke ervaringen bij het maken van deze film, waarin hij ook de plek volgde waar hij zelf opgroeide: de drogisterij van zijn ouders in Tienen.

Philippe Niclaes studeerde in 2000 af aan het RITS, zijn afstudeerwerken over de laatste weken van een meubelzaak en een authentiek volkscafé bleken meteen een voorbode te zijn voor zijn latere werk. Al snel kon hij aan de slag bij Canvas, waarvoor hij verschillende documentaires maakte over uiteenlopende sociaal-maatschappelijke thema’s. Voor VTM maakte hij een reportagereeks over de teloorgang van het polderdorp Doel en een reeks over vergeten plaatsen in België. Daarna maakte hij verschillende programma’s voor Eén met Bartel Van Riet over mileuthema’s en was hij lange tijd regisseur voor ‘Iedereen Beroemd’. De laatste jaren was hij een vaste reisgezel van Arnout Hauben voor programma’s als ‘Rond de Noordzee’, ‘Dwars door de Middellandse Zee’ en ‘Dwars door de Lage Landen’. Hij nam de regie van deze documentairereeks op zich en werd ook bekend als de vaste cameraman-in-beeld. Hij werkte vier jaar lang aan de auteursdocumentaire ‘Zolang we nog kunnen’ die in 2022 in première ging.

In samenwerking met Avansa Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge en Masereelfonds Brugge.

Praktische info

dinsdag 15 november 2022
12u00 - 13u00

De Republiek
Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

inkom + soep: € 5 euro 

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!