Wwtc 1a

We wake the City ✹ Brieven aan de Stad

Een stad kan maar echt tot leven komen wanneer niet alles vastligt. Met We wake the City prikkelen De Republiek en Architectuuratelier Dertien12 in het kader van Triënnale Brugge de verbeelding met een speciale editie van Brieven aan de Stad en een stedelijke expeditie.

Gideon Boie
Dalilla Hermans c Femke den Hollander
Sammy Roelant

WE WAKE THE CITY
4 talks: BRIEVEN AAN DE STAD

Met 8,3 miljoen bezoekers kende Brugge in 2023 een topjaar. Gemiddeld lopen er per dag 27.000 toeristen door onze straten, in een erfgoedstad met ‘slechts’ 20.000 inwoners in haar kern. Voor de ene is die situatie onhoudbaar, voor de andere kan het dan weer nooit genoeg zijn. Nog een ander kan het allemaal niets schelen.

Hoe déden ze dat toch in die ‘gouden eeuw’, toen het Brugse ei nog 60.000 inwoners kende? Waren onze gebouwen vrijer toegankelijk en was er zo meer ruimte in de stad? Of ligt het aan onszelf? Waren we gastvrijer en stonden we meer open voor ‘die ander’?

Drie briefschrijvers gaan op zoek naar de kracht van toerisme als positieve hefboom in het verruimen van onze blik op onze eigen stad. Maar ook naar hoe we onze stad beter of slimmer kunnen inrichten. Plekken waar we uitkijken naar elkaar, in plaats van weg te kijken. Ongetwijfeld (her)ontdekken we onbenutte kansen die de gastvrijheid in onze stad zuurstof geven! En mogelijks kunnen wij zélf wat veranderen? ‘Gastvrijheid’ als een ruimtelijk én mentaal vraagstuk. We organiseren deze editie samen met Brugge 2030.


GIDEON BOIE
Gideon Boie is architect-filosoof, medeoprichter van het collectief BAVO en gastprofessor architectuurkritiek aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich op de politieke dimensie van kunst, architectuur en stedelijke planning. Naar aanleiding van de sluiting van de historische stationshal van het Brugse station schreef Gideon een scherp opiniestuk in De Standaard. Hij pleit om deze hal te heropenen als ‘stadsfoyer’, voor gastvrij onthaal van toeristen en de Bruggeling, in het kader van Triënnale Brugge met als thema 'Spaces of Possibility'.

DALILLA HERMANS
Dalilla Hermans gaat als journalist, schrijver, theatermaker, podcasthost en columniste bij De Standaard steeds op zoek naar dialoog tussen mensen, ongeacht hun origine. Ze ruilde drie jaar geleden haar woonplaats Antwerpen in voor Brugge en is al een jaar aan de slag als trajectcoördinator Brugge 2030. Onder het thema The Art of Conversation bereidt ze de kandidatuur van onze stad voor als Culturele Hoofdstad. Dalilla droomt van een levendig en innovatief Brugge waar toerist en inwoner bondgenoten zijn en waar de diversiteit alom present is. We zijn benieuwd naar haar mening als trajectcoördinator én opiniemaker.

SAMMY ROELANT
Sammy Roelant studeerde filosofie, heeft ervaring als horeca-ondernemer en gemeenteraadslid, en is vandaag actief als leraar zedenleer. In zijn vrije tijd is hij ook artistiek fotograaf en maakt hij deel uit van de Brugse collectieven BEEN (vrijhaven voor hedendaagse beeldende kunst) en Pelliculot (dat minder bekende en vergeten filmparels terug op het grote scherm vertoont). Maar meer dan dit is Sammy vooral een wakkere burger met een scherpe pen. Voor Climaxi schrijft hij over thema’s als klimaatbeleid en sociale rechtvaardigheid. Maar evenzeer ligt zijn hart bij de Brugse binnenstad waar hij opgroeide en nog steeds woont. Hoe kijkt hij naar de mogelijkheden en valkuilen van het toerisme? Hoe definieert hij gastvrijheid?

We wake the City is een organisatie van De Republiek en Architectuuratelier Dertien12 en maakt deel uit van een stadsbreed programma in het kader van Triënnale Brugge 2024 geïnspireerd door het thema van deze editie ‘Spaces of Possibility’ . 

i.s.m. Brugge 2030

TRIENNALE BRUGGE 2024 – SPACES OF POSSIBILITY
Triënnale Brugge (13 april – 1 september) neemt met Spaces of Possibility vijf maanden lang de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht. Met deze tijdelijke artistieke ingrepen neemt Triënnale Brugge een unieke plaats in het Belgische kunstenlandschap in.   

triennalebrugge.be

Praktische info

vrijdag 3 mei 2024
20u00

B&B Monsieur Cyril (naast het Engels Klooster)
Carmersstraat 83A
8000 Brugge

gratis, zonder inschrijven

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers