Wwtc 1a

We wake the City ✹ Expeditie

Een stad kan maar echt tot leven komen wanneer niet alles vastligt. Met We wake the City prikkelen De Republiek en Architectuuratelier Dertien12 in het kader van Triënnale Brugge de verbeelding met een speciale editie van Brieven aan de Stad en een stedelijke expeditie.

Bob Vranken Femke den Hollander 1947
Lara Taveirne Femke den Hollander 1903
Tom Callebaut Femke den Hollander 1970
Hanan en Nur Femke den Hollander 1928
Wim Jans Femke den Hollander 1934

WE WAKE THE CITY
4 walks: EXPEDITIE

Er valt meer te ontdekken als je de tijd neemt om écht te kijken of bereid bent om je blik te verruimen. Na een introductie van stadsgids Bob Vranken trek je in kleine groep op expeditie door de buurt van de Speelmansrei, een waterloop met een eerder verborgen karakter maar veel mogelijkheden. 

Vier begeleiders nemen je mee op sleeptouw: stadsschrijver Lara Taveirne, ontwerper Tom Callebaut, buurtbewoners Hanan & Nur en bioloog Wim Jans. Door hun diverse achtergrond beleef je dezelfde buurt viermaal anders.

BOB VRANKEN
Bob Vranken groeide op in het Brusselse, maar belandde al snel in Brugge waar hij een opleiding volgde aan de Kunstacademie om later als grafisch ontwerper te werken. Sinds zijn opleiding als Brugse stadsgids concentreert hij zich volop op historisch onderzoek. Dit zowel voor eigen gidswerk of als vrijwilliger bij het Brugse stadsarchief. Hij publiceerde in het heemkundig tijdschrift Brugs Ommeland. Als hij niet door de Brugse straten struint, gaat hij graag bergwandelen of kanovaren.

LARA TAVEIRNE 
Lara Taveirne koos zo’n tien jaar geleden resoluut voor haar grote liefde: literatuur. Haar eerste roman De kinderen van Calais leverde haar de debuutprijs op. Later verschenen nog Hotel zonder Sterren, Kerkhofblommenstraat en Pluto. Ze is leerkracht theater aan het Conservatorium van Brugge, docent schrijven aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (woordkunst), vaste docent bij het Slow Writing Lab in Amsterdam en de huidige stadsschrijver van Brugge (met Marieke De Maré). Lara groeide op in de buurt rond de Speelmansrei en neemt ons graag terug mee naar die tijd.

𝗧𝗢𝗠 𝗖𝗔𝗟𝗟𝗘𝗕𝗔𝗨𝗧
Naast ontwerper, in thuishaven Brugge, is Tom Callebaut ook onderzoeker aan de KU Leuven. Voor Tom is architectuur geen doel op zich, maar een middel om mensen bij elkaar te brengen. Zowel in de private als publieke ruimte creërt hij plekken die mensen raken. Hij wordt in Vlaanderen beschouwd als een pionier in de herbestemming van religieus erfgoed en in het ontwerpen van stilteplekken. Zijn eigen woning, G-LAB, beschouwt hij als een oefenplek in gastvrijheid. Samen met hem gaan we op zoek naar genereuze ruimtes in de stad.

HANAN & NUR
Hanan Al Majdoubi is van Marokkaanse afkomst en woonde twintig jaar lang in Catalonië voordat ze zes jaar geleden naar Brugge verhuisde. Ze houdt veel van haar nieuwe stad en wil die liefde delen met iedereen. Want mensen verbinden, is haar grote passie. Hanan volgt momenteel een opleiding als schoonheidsspecialiste, maar doet daarnaast ook heel veel vrijwilligerswerk. Hanan heeft drie kinderen, haar 18-jarige dochter Nur vergezelt haar tijdens de wandeling. Nur studeert Sociale en Technische Wetenschappen en houdt net als haar moeder van de stad en mensen met elkaar in contact brengen.

WIM JANS
Wim Jans engageerde zich na zijn studies biologie aan KU Leuven en Universiteit Antwerpen bij de Brugse Natuurgidsen. Vandaag is hij voorzitter van Natuurpunt Brugge, waar hij zich vooral bezighoudt met natuureducatie. Hij ziet het als zijn missie om de groene transitie zo snel mogelijk in te zetten en wil ons bewust maken van de klimaatuitdagingen. Wim is de geknipte persoon om ons via een stadssafari door een groene bril naar de fauna en flora in onze binnenstad te laten kijken.

We wake the City is een organisatie van De Republiek en Architectuuratelier Dertien12 en maakt deel uit van een stadsbreed programma in het kader van Triënnale Brugge 2024 geïnspireerd door het thema van deze editie ‘Spaces of Possibility’

i.s.m. FMDO

TRIENNALE BRUGGE 2024 – SPACES OF POSSIBILITY
Triënnale Brugge (13 april – 1 september) neemt met Spaces of Possibility vijf maanden lang de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht. Met deze tijdelijke artistieke ingrepen neemt Triënnale Brugge een unieke plaats in het Belgische kunstenlandschap in.   

triennalebrugge.be

Praktische info

zaterdag 4 mei 2024
14u00 - 16u30

Korf (vertrekpunt)
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

€ 5

UITVERKOCHT

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers