Burger dressed2 1674835531349

Een oesterzwamburger vol eiwitten

Op 8 september 2022 gingen het Brugs Food Lab, Kopje Zwam, Vives, Casibeans, Inagro, Stad Brugge & Rikolto van start met het project 'een oesterzwambruger vol eiwitten'. Dit project past binnen de Vlaamse eiwitstrategie, die op zijn beurt weer valt onder de Vlaamse voedselstrategie. We zijn ondertussen al enkele maanden verder en de eerste burgers werden geproefd. Tijd voor een udpate!

Afbeelding1

Na die officiële kick-off in september 2022 staken de betrokken organisaties meteen de handen uit de mouwen. In november lag de eerste versie van de oesterzwamburger al op ons bord. Wat dit project zo revolutionair maakt, is dat de burger zelf groeit. De steeltjes van oesterzwammen, die anders de vuilnisbak in vliegen, worden namelijk opnieuw geactiveerd. Die geactiveerde steeltjes groeien in een cilinder waardoor de zwammen meteen de mooie ronde burgervorm krijgen. Om de burger eiwitrijk te maken wordt tempeh toegevoegd. Lekker en gezond!

Een belangrijk onderdeel binnen dit project is het betrekken van jongeren. De generatie van morgen toont sowieso al veel interesse voor duurzame voeding en alternatieve voedingspatronen. Studenten worden ingezet als proefpersonen om de burger te beoordelen op structuur en smaak. Eens de burger op punt staat, worden educatieve schoolmaaltijden georganiseerd. Dit houdt in dat zowel leerlingen als leerkrachten uitleg krijgen over alternatieve eiwitbronnen terwijl ze samen de oesterzwamburger aan het proeven zijn. Door het proeflabo en de educatieve maaltijd leren studenten kennis maken met alternatieve eiwitbronnen binnen een positieve context.

Lander Hoornaert van het Brugs Food Lab over de burger:

"Het ultieme doel is om een burger te ontwikkelen vol met eiwitten dat op grote schaal wordt geconsumeerd. Dat we de burger maken met lokale peulvruchten en we een reststroom valoriseren zijn alleen maar pluspunten."

Wie weet ligt deze burger binnenkort zelf in jouw koelkast? 

Gezocht: vertellers voor PUUR, ons gloednieuw vertelfestival! Stel je kandidaat!