Rachita continous v02 00 03 19 18 Still001

Draw for Change: India

Draw for Change staat centraal op Docfest: we vertonen twee van de films uit de reeks en bieden een boeiende en multimediale waaier van extra’s aan doorheen het festival.

Terug naar overzicht

De serie Draw for Change focust op zes vrouwelijke cartoonisten van verschillende generaties en achtergronden. Ze zetten zich gezamenlijk af tegen patriarchale overtuigingen, autoritaire leiders, conservatief denken, religieuze wetten en machocultuur.

'ndia - Drawing a Line'

Rachita Taneja is erg populair bij jonge, vrijgevochten Indiërs onder de artiestennaam Sanitary Panels. Met haar eenvoudige stokfiguurtjes geeft ze scherpe sociaal-politieke commentaar op het huidige beleid in haar land. Naast populariteit zorgt haar werk helaas ook voor veel ophef. Zo werd ze in december 2020 juridisch vervolgd voor drie van haar cartoons. Ze wacht nog steeds op een uitspraak. Dit maakt haar extra voorzichtig, zowel in haar kunst als in haar betrokkenheid voor deze documentaire. Het wachten op de uitslag van de rechtszaak geeft veel stress. Wordt ze vrijgesproken, krijgt ze een gevangenisstraf, een geldboete? Rachita zoekt steun bij andere activisten.


Drawing a Line toont Rachita’s struggles en de twijfels om te blijven tekenen terwijl de vrijheid van meningsuiting in haar land zichtbaar afbrokkelt.
Haar veerkracht maakt indruk, en haar gevoel voor humor en zelfrelativering zijn een sterk wapen tegen de censuur.

De film wordt ingeleid door Catherine Vuylsteke.

+

Boekvoorstelling Draw for Change
Journaliste en schrijfster Catherine Vuylsteke pende de levensverhalen van de hoofdrolspelers uit Draw for Change neer. Catherine Vuylsteke werkte een kwarteeuw lang als buitenlandjournalist bij De Morgen, sinds 2014 schrijft ze voor Knack en De Standaard en is ze recensent voor het Klara-programma Pompidou. Tijdens de boekvoorstelling op zaterdag 25 november om 11u00 leest ze passages voor uit haar boek, visueel begeleid door enkele filmbeelden. 

Prijs: € 5 (OF combiticket boekvoorstelling + film: € 15)

i.s.m. Openbare Bibliotheek Brugge en Boekhandel De Reyghere


zaterdag 25 november
14u30 - Cinema Lumière

Tickets

Extra Draw for Change

regie: Sama Pana
concept/showrunners: Vincent Coen & Guillaume Vandenberghe
land: 
België/India
j
aar: 2023

gesproken taal:
 Engels
ondertiteling:
Nederlands
speelduur: 7
4 min.

EXTRA DRAW FOR CHANGE

9789401496025 2

Boekvoorstelling

Journaliste en schrijfster Catherine Vuylsteke pende de levensverhalen van de hoofdrolspelers uit Draw for Change neer. Catherine Vuylsteke werkte een kwarteeuw lang als buitenlandjournalist bij De Morgen, sinds 2014 schrijft ze voor Knack en De Standaard en is ze recensent voor het Klara-programma Pompidou. Tijdens de boekvoorstelling leest ze passages voor uit haar boek, visueel begeleid door enkele filmbeelden.

zaterdag 25 november
11u00 - Cinema Lumière
€ 5 (OF combiticket boek + film ‘Draw for Change: Draw the Line’ € 15)

i.s.m. Openbare Bibliotheek Brugge en Boekhandel De Reyghere

Tickets

DFC Mexico still 01 1 1 1

Ontdek meer uit de reeks!

Op woensdag 22 november kan je de aflevering Mexico - We are Fire bekijken tijdens de openingsavond van Docfest. Pik ook de bijhorende VR beleving mee! 

Met kwetsbaarheid als raketbrandstof verovert Mar Maremoto zowel de virtuele als de echte wereld. Haar tekeningen van kleurrijke lichamen zijn overal: op murals, posters, illustraties, kaartjes en etiketten. Mar strijdt tegen de aanhoudende femicide in Mexico. Ondertussen wordt ze gevraagd door zowel lgbtq+ organisaties als door Nike want ‘onze gemeenschap heeft behoefte aan eigen beelden & verhalen’. Niet iedereen is daar evenveel mee opgezet, maar dit beantwoordt Mar met een vrolijk uitgestoken middenvinger. Mexico - We are Fire is één van de zes episodes uit de docu-reeks.


woensdag 22 november
20u00 – Cinema Lumière

Tickets

DFC Mexico still 05 3 14 1

Expo in Grand Café De Republiek

Een cartoon kan dieper snijden dan een academische paper. De cartoons van Draw for Change werden al tentoongesteld in het Stripmuseum van Brussel en tijdens het Cartoonfestival van Knokke-Heist. Van 23 oktober tot begin december ontdek je een selectie tekeningen in het Grand Café van De Republiek.

i.s.m. Cartoonfestival Knokke-Heist

Draw for change scholen

Draw for Change voor scholen: maak de activist in je leerlingen wakker!

Sta je in het onderwijs en wil je aan de slag met Draw for Change? Dan vind je kant-en-klaar lesmateriaal via www.edu-drawforchange.org

Mar Maremoto is tijdens Docfest voor enkele dagen ‘artist in residence’ bij SFX Brugge waar ze een mural plaatst op één van hun schoolmuren.

Tickets

Koop je tickets online of aan de ticketbalie van Cinema Lumière. Je krijgt korting met UITpas bij aankoop van je ticket aan de kassa, niet online.

Kom je naar Docfest als persmedewerker of filmprofessional? Stuur een mail naar sofie@republiekbrugge.be en geef door welke film(s) je wenst bij te wonen.

Openingstijden ticketbalie Cinema Lumière
Maandag t/m donderdag van 14u00 tot 20u00
Vrijdag en zaterdag van 14u00 tot 22u00
Zondag van 10u30 tot 22u00

Ticketprijzen
Standaardticket: € 11,5
Tickets voor 65+: € 11
Tickets voor -26j: € 9,5
UiTPAS: 20% van standaardticket

Ook voor combitickets (film + workshop), de boekvoorstelling en reservatie VR beleving kan je terecht bij Cinema Lumière.

Tienrittenkaart Cinema Lumière: € 80
De tienrittenkaart kan je gebruiken op Docfest en blijft 6 maanden geldig voor alle films in Cinema Lumière. Ze is niet persoonlijk, dus je kunt ze ook delen met familie en vrienden.

Ook vouchers en geschenkbonnen van Cinema Lumière kunnen ingeruild worden voor een festivalticket.

Tickets

Praktisch

Festivallocatie
Cinema Lumière
Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

Festivalcafé
Grand Café De Republiek
Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

Vlot te bereiken met de fiets. Kom je toch met de wagen, dan kan je parkeren in Parking Biekorf. Kom je met de trein, dan is het circa 15 min. wandelen vanaf het station. 

Toegankelijkheid
Alle festivallocaties zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, behalve De Tank.

Ondertiteling
Alle films zijn ondertiteld in het Nederlands. De gesproken taal staat te lezen bij de filminfo.

Rij 1

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!