Rekuup
trajecten
Een jaar lang hielpen we twaalf Handmade in Brugge makers hun productieproces en winkels meer duurzaam en circulair te maken. Ze kregen één-op-ééncoaching, nuttige tips van het expertenpanel en sommige ook retailcoaching van KERNpunt. Ambachtelijke makers zijn echte Rekuup ambassadeurs: ze produceren lokaal, kiezen voor kwaliteit, onderhouden én herstellen producten en delen hun kennis met het publiek. Ontdek hieronder de verschillende Rekuup-thema’s waar ze rond werkten.
CARE - Leather BE & Studio K.U.I.T.
Francine maakt in haar atelier Leather Be niet enkel leren tassen en accessoires, maar voert ze ook 𝐡𝐞𝐫𝐬𝐭𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 uit. Doordat alle onderdelen afzonderlijk vervangbaar zijn, zijn de handtassen een lang leven beschoren. Elke klant krijgt daarbovenop nuttige tips voor verzorging en onderhoud. Ook wie helemaal vegan wil gaan, is hier aan het juiste adres. Sinds kort vind je bij Leather Be een lijn die geheel bestaat uit 𝐚𝐩𝐩𝐞𝐥𝐥𝐞𝐞𝐫.
De waardering voor goed gemaakte, mooie dingen vormt ook voor Valerie de kern van wat ze doet met STUDIO K.U.I.T. Soms stript ze een 𝐦𝐞𝐮𝐛𝐞𝐥 volledig tot het karkas, soms voorziet ze het enkel van een 𝐧𝐢𝐞𝐮𝐰𝐞 𝐬𝐭𝐨𝐟, maar altijd gebeurt dat in nauw overleg met de klant. Recupereren is voor Valerie meer dan een belangrijke waarde binnen haar ambacht, het is een levensstijl.
FIX - Marianne Vandenbuscche & Studio K.U.I.T.
Marianne geeft gebroken keramiek een 𝐠𝐨𝐮𝐝𝐞𝐧 𝐫𝐚𝐧𝐝𝐣𝐞 met de kintsugi-techniek of gebruikt ze haar 𝐬𝐜𝐡𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧 om te experimenteren met nieuwe kleuren glazuur. Inpakpapier koopt ze al lang niet meer, maar verzamelt ze bij buren en vrienden. De 𝐠𝐥𝐚𝐳𝐮𝐮𝐫𝐩𝐚𝐫𝐞𝐥𝐬 die op haar draaischijf vallen, gaan niet de vuilnisbak in, maar worden potentiële juwelen.
Door te recupereren ontdek je vaak 𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐰𝐚𝐜𝐡𝐭𝐞 𝐬𝐜𝐡𝐚𝐭𝐭𝐞𝐧. Zoals de oude kranten, muntjes en snoeppapiertjes die tevoorschijn komen als Valerie oude zetels een nieuw leven geeft. Bij Studio K.U.I.T worden 𝐠𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤𝐭𝐞 𝐦𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 en 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐨𝐟 niet weggegooid, maar kunnen ze dienen om een versleten knuffeldier weer op te knappen of om hobbyclubs van dienst te zijn.
RENT - Lepelhuis & Mien Kaba
Bij het Lepelhuis is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid, maar voor Harald en de honderden deelnemers van zijn workshops zijn 𝐭𝐞𝐜𝐡𝐧𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐮𝐢𝐭𝐝𝐚𝐠𝐢𝐧𝐠, 𝐝𝐞 𝐫𝐮𝐬𝐭 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐨𝐬 en vooral de 𝐡𝐚𝐫𝐭𝐯𝐞𝐫𝐰𝐚𝐫𝐦𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐨𝐧𝐭𝐦𝐨𝐞𝐭𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 minstens even waardevol. Als 𝐠𝐫𝐨𝐞𝐧𝐡𝐨𝐮𝐭𝐛𝐞𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐫 gebruikt hij enkel vers, nog vochtig hout en eenvoudige gereedschappen. De 𝐡𝐨𝐮𝐭𝐬𝐧𝐢𝐩𝐩𝐞𝐫𝐬 die overblijven na het maken van een lepel, stoel of kapstok, krijgen een tweede leven in de tuin.
Ook Dominique gaat uiterst zorgzaam om met haar favoriete materiaal: 𝐥𝐞𝐞𝐫. In plaats van 𝐣𝐚𝐬𝐬𝐞𝐧, 𝐥𝐚𝐚𝐫𝐳𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐫𝐢𝐞𝐦𝐞𝐧 jarenlang stof te laten vangen in de kast, krijgen ze bij Mien kaba een 𝐭𝐰𝐞𝐞𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐚𝐥𝐬 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐭𝐚𝐬. De restjes worden zorgvuldig gestockeerd om later te hergebruiken. Circulair werken is zeker niet de makkelijkste weg, maar volgens Dominique wel de allermooiste!
En wat als we in de toekomst nog een stap verder zouden gaan? Dan werkt Dominique verder aan haar idee rond ‘𝐟𝐞𝐞𝐬𝐭𝐛𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞𝐧’ en kun je bij Mien Kaba voor elke speciale gelegenheid een andere tas huren. Harald schrijft ondertussen verder aan zijn 𝐭𝐰𝐞𝐞𝐝𝐞 𝐛𝐨𝐞𝐤, waarin hij nog meer dan ooit '𝐡𝐨𝐮𝐭 𝐦𝐞𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐡𝐚𝐚𝐥' tot leven brengt.
RE-USE - Jonas Maes, Marianne Vandenbussche & Stefan Vandaele
Juwelier Jonas werkt nog bijna uitsluitend met 𝐨𝐮𝐝 𝐠𝐨𝐮𝐝 en zet hij in op 𝐡𝐞𝐫𝐠𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤 𝐯𝐚𝐧 𝐞𝐝𝐞𝐥𝐬𝐭𝐞𝐧𝐞𝐧. Niet enkel met de subtiele structuren in zijn sieraden onderscheidt Jonas Maes Juwelen zich zo van anderen, maar ook met zijn duurzame werkwijze. Met grote zorg geeft hij zo een gouden – of zilveren – glans aan talloze bijzondere momenten.
Ook Marianne zet in op hergebruik van materialen. In plaats van nieuw 𝐯𝐞𝐫𝐩𝐚𝐤𝐤𝐢𝐧𝐠𝐬𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐚𝐥 te kopen, verzamelt ze al jaren herbruikbare stukken bij vrienden en buren. Op donderdag speurt ze de straat af naar karton en via contacten in de buurt vindt ze makkelijk haar weg naar gebruikt bubbeltjesplastic om haar keramiek veilig in te verzenden.
Stefan bakt zijn broden en gebakjes uitsluitend 𝐨𝐩 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐮𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐣𝐳𝐞 en gebruikt zo vaak mogelijk 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐦 𝐚𝐥𝐬 𝐛𝐚𝐬𝐢𝐬. De ingrediënten zijn duurzaam en lokaal, en het aanbod in de winkel is vers en gezond. De Broodsmid is ondertussen dé desemexpert bij uitstek, maar ook 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐣𝐞𝐬 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐡𝐢𝐞𝐫 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐡𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐥𝐮𝐬𝐭 𝐠𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤𝐭. Zo vinden oude boterkoeken hun tweede leven in de heerlijke broodpudding en wordt draf van bier verwerkt in de kraakverse broden.
GREEN - Dees Koffiebranders, Bakkerij Joseph & Otto Waffle Atelier
Wilco van Dees Koffiebranders werkt voor zijn bonen nauw samen met partners uit het land van herkomst. Alleen zo kan hij de beste kwaliteit 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐭𝐲 𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 garanderen én krijgen de boeren een 𝐞𝐞𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐬 voor hun oogst. De koffieresten worden verzameld om te 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐨𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧. En zo wordt afval het begin van nieuw leven.
Recupereren opent heel wat deuren, maar in de eerste plek kan je net als Ruben proberen om 𝐳𝐨 𝐰𝐞𝐢𝐧𝐢𝐠 𝐦𝐨𝐠𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 (𝐯𝐨𝐞𝐝𝐬𝐞𝐥)𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞𝐧 te creëren. Bij bakkerij Joseph laten ze de broden ongesneden opdat ze langer bewaren. Het 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐦𝐚𝐚𝐧𝐛𝐨𝐝 is een resultaat van een 𝐚𝐮𝐭𝐡𝐞𝐧𝐭𝐢𝐞𝐤𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐰𝐢𝐣𝐳𝐞 met weinig machines, vetstoffen of bewaarmiddelen. Daardoor smaken zelfs de kraakverse croissants helemaal puur natuur.
Wie denkt dat wafels enkel gesuikerd en ongezond zijn, slaat de bal mis. Katrien en Tom van Otto Waffle Atelier experimenteren al jaren met 𝐝𝐮𝐮𝐫𝐳𝐚𝐦𝐞 𝐞𝐧 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐠𝐫𝐞𝐝𝐢ë𝐧𝐭𝐞𝐧. Suiker werd vervangen door een kokosbloesemvariant, meel moest plaats ruimen voor haver en er wordt uitsluitend met plantaardige olie en melk gewerkt. De toppings zijn 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐚𝐥 𝐞𝐧 𝐬𝐞𝐢𝐳𝐨𝐞𝐧𝐬𝐠𝐞𝐛𝐨𝐧𝐝𝐞𝐧. Overschotjes krijgen steevast een tweede leven om elke vorm van verspilling tegen te gaan.