DSC 0754

Circulair Festival - DAG 1

Er leeft en bruist al heel wat in onze stad rond circulaire economie.

Wist je bijvoorbeeld dat in Brugge deurmatten worden gemaakt van oude vliegtuigbanden? Of dat er oesterzwammen worden gekweekt op koffiegruis? Heel wat (jonge) makers en bedrijven gaan aan de slag met circulaire productontwikkeling, hergebruik, recyclage en herstel. Kom het ontdekken op dit nieuwe festival!

Het Circulair Festival Brugge is een initiatief van Stad Brugge (Circular Hub Brugge & BruggeNaarMorgen), Avansa regio Brugge en De Republiek. 

Nerdland5

Ontbijtsessie Duurzame en circulaire verpakkingen
Wil je als ondernemer meer duurzame en circulaire keuzes maken als het gaat om verpakkingen, maar weet je niet hoe begonnen? Geen nood! Karine Van Doorsselaer, docent materiaalleer en ecodesign aan de Universiteit Antwerpen, neemt je mee in de wondere wereld van materialen en verpakkingen. Ze bespreekt de pro's en contra's van bepaalde keuzes en laat ruimte voor gerichte vragen.

9u00 tot 11u00

Korf
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis, met inschrijving

CF Acasus 2

Bezoek: Duurzaam / Circulair bouwen

Acasus is het inspiratie- en kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren van Provincie West-Vlaanderen.

Een adviseur geeft eerst meer info over de noodzaak en toepassing van duurzaam bouwen en focust daarbij op materialen en een circulaire aanpak.

Daarna neemt hij je mee langs een expo waarbij getoond wordt welke ingrepen en principes ervoor zorgen dat stad of dorp evolueert naar een toekomstbestendige omgeving waar het fijn vertoeven is. Je ontdekt ook het stappenplan om van jouw woning een duurzame woning te maken.


10u00 tot 12u00 

Acasus
Pannestraat 72
8630 Veurne

Wil je carpoolen? Stuur een mailtje naar info@avansa-brugge.be!

Gratis, met inschrijving

IMG 20221025 090624836
2823 URB Cargo bike cargo 3 D FRONT 20230912
IMG 20230618 2124492

Op bezoek bij enkele circulaire ondernemers: SOBO - Urbanisto - Footprint inc.

Of je nu naar een festival, sportwedstrijd of ander evenemnt in Brugge gaat, herbruikbare of recycleerbare bekers zijn nu verplicht. Grote kans dat ze een wasbeurt krijgen in de indrukwekkende wasstraat van SOBO. Wij krijgen het voorrecht om even achter de schermen te gluren.

Ontdek de veelzijdigheid van Urbanisto's modulaire elektrische fiets! Benjamin laat ons zien hoe je naadloos kunt switchen tussen een elektrische fiets, familie bakfiets en cargofiets. En ja, we mogen 'm zelfs even uitproberen!

En dan gaan we een kijkje nemen bij Aagje en Pieter van Footprint inc. Hier ontdekken we de fascinerende wereld van 3D-printen met duurzame en circulaire materialen. Denk gerust groot, want met hun indrukwekkende robotarm kunnen ze stukken printen tot wel 3x2x2 meter.14u00 tot 16u00

Sobo

Pathoekeweg 9 A/7
8000 Brugge

Gratis, met inschrijving

CF fietsherstel 2

Workshop Duurzaam fietsonderhoud

Hoe hou ik mijn fiets 'gezond'? Tijdens deze workshop leer je je ketting smeren, een remkabel vervangen, je verlichting correct afstellen en een band vervangen. Een goed onderhouden fiets is een duurzame fiets!

Er is ruimte om specifieke vragen te stellen omtrent jouw fiets of uit te voeren herstellingen.

Breng je eigen fiets mee, zo krijgt deze al meteen een klein onderhoud.

14u tot 16u30

Kringwinkel Seafront 
Vismijnstraat 111
8380 Zeebrugge

€15 - met inschrijving

DSC 0525

Pecha Kucha: Circulaire doeners

Circulairewatte? Wil je graag weten wat circulaire economie nu allemaal inhoudt? Kom dan naar deze Pecha Kucha avond! Sprekers pitchen er hun boeiend idee, product of interessante ervaring. Twintig beelden en een strakke tijdslimiet van twintig seconden per beeld, daar moeten de sprekers het mee doen. De sprekers lichten duurzame en circulaire voorbeelden uit regio Brugge toe. Laat je inspireren door creatieve oplossingen rond delen, hergebruik en circulaire productontwikkeling.

Wie komt er spreken? Een greep uit de affiche:

20u00 tot 22u00

KORF
Naaldenstraat 4
8000 Brugge

Gratis, met inschrijving

Expo: Upcycling project Maricolen + Oxfam Tweedehands

De studenten van de modeafdeling van de Maricolen zijn dit schooljaar bezig geweest met een geheim upcycling project, waarbij ze textieloverschotten van Oxfam Tweedehands gebruiken. Ze presenteren trots hun creaties in de etalage van zowel Oxfam Tweedehands als Shopping Brugge.


Heel de maand februari, doorlopend

Vitrine Oxfam Tweedehands & Shopping Brugge
Smedenstraat 33 + 37
8000 Brugge

Gratis

IMG 0697
IMG 0694
IMG 0689
Blazers

Expo: Re-Rewind

Bezoek zeker ook de expo Re-Rewind in het Sashuis! Heel wat Handmade in Bruggemakers gaan enthousiast aan de slag met circulariteit. Ze zetten in op herstel, hergebruik, circulaire productontwikkeling of recyclage.

Laat je verrassen door de expo of neem deel aan inspirerende workshops, pik een talk mee of sluit aan op een boeiende demo in de periode van de expo!

31 januari tot 9 maart

woensdag tot zaterdag
10u30 tot 17u30

Sashuis
Wijngaardplein 14
8000 Brugge

Het volledige programma vind je hier.

9cf06af1 1162 4629 b849 1dec5f9693f0

Praktische info

vrijdag 23 februari

verschillende locaties

Gratis/betalend

info & inschrijven

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Vier het vele Brugse makerstalent tijdens de Nacht van de Makers!