D237c921 2024soundtracktoacoupdetatjohangrimonprezandreeblouincterencespencerpopperfoto

Doctalks x AMOK: Soundtrack to a Coup d'État

Met de reeks Doctalks brengt De Republiek samen met Cinema Lumière een constructieve dialoog op gang via documentaires die je stof tot nadenken geven. Maandelijks selecteren we een documentaire met een kritische blik op een actueel vraagstuk. Na de vertoning volgt een debat met een expert ter zake. 

Soundtrack to a Coup d039 Etat

SOUNDTRACK TO A COUP D'ÉTAT

Een documentaire van Johan Grimonprez, België/Frankrijk, 2024
Gesproken taal: Frans, Engels, Nederlands, Russisch
Ondertiteling: Nederlands
Speelduur: 150 min

Wat hebben jazzmuziek en de moord op Patrice Lumumba met elkaar gemeen? In de documentaire Soundtrack to a Coup d’État neemt Belgische filmmaker Johan Grimonprez ons mee naar februari 1961. Twee jazzmuzikanten, Abbey Lincoln en Max Roach, bestormen de VN Veiligheidsraad en protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba, de eerste minister van Congo. Eerdere vergaderingen rond demilitarisatie en dekolonisatie waren al in het water gevallen, tot grote frustratie van Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov. De grote dwarsligger, de VS, moeten dringend hun imago opkrikken en zoeken hun toevlucht in jazz. Muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington worden als jazz ambassadeurs naar Congo gestuurd om de aandacht af te leiden van verschillende CIA-operaties.

Johan Grimonprez overstijgt in zijn documentaires alle genres met creaties waarin experiment, historisch besef en revisionisme innig met elkaar verbonden zijn. Soundtrack to a Coup d’État doet je met andere ogen kijken naar het koloniaal verleden van België. Muziek is hierbij meer dan een soundtrack, maar wezenlijk verbonden met de film. De dialoog tussen jazz en dekolonisatie wordt visueel knap vormgegeven, met gebalde tekstinformatie die op het scherm danst in de grafische stijl van de modernistische Blue Note album covers.

Na de film volgt een Q&A met regisseur Johan Grimonprez.

Praktische info

woensdag 2 oktober 2024
19u00

Cinema Lumière
Sint-Jakobsstraat 36
8000 Brugge

€ 11,50 (standaard tarief)

Tickets

We maken samen stad. Ook met jou.
  • De Republiek 
  • Stadmakers 

Gezocht: vertellers voor PUUR, ons gloednieuw vertelfestival! Stel je kandidaat!