Whats App Image 2023 01 27 at 11 37 17 2

Justine over haar leerling-meestertraject 'fotografie'

Ant-Woord! zoekt samen met jongeren naar de juiste personen en organisaties die hun talenten en kwaliteiten kunnen versterken. Zo kreeg Justine, gepassioneerd door pinhole fotografie, de kans om via een meester-leerlingtraject van het ‘Fonds Strandschelp’ stage te lopen bij professioneel fotograaf Michel Vaerewijck. Samen met haar Ant-Woord! coach Louise, die Justine hielp bij haar kandidaatstelling, trok ze naar zijn atelier. Tijdens de treinrit tussen Brugge en Antwerpen polste Louise naar de ervaringen en dromen van Justine.

Whats App Image 2023 01 27 at 11 37 17 2
Whats App Image 2023 01 27 at 11 37 17 3
Whats App Image 2023 01 27 at 11 37 17 1
Whats App Image 2023 01 27 at 11 37 16 4
Whats App Image 2023 01 27 at 11 37 16 2

Hoe kwam je in contact met het meester-leerlingtraject en hoe start je zo’n traject op?
“Ik had de oproep zelf al via Facebook zien passeren, maar toen jij er tijdens onze afspraak ook over begon wist ik dat ik ervoor moest gaan. De gedachte dat je mij ook kon begeleiden waar nodig maakte me zekerder van mijn stuk.

Eerst stelden we samen een referentie- en motivatiebrief op. Op basis daarvan werd ik geselecteerd voor de volgende ronde, een gesprek in Oostende met de mensen van het Streekfonds. Gelukkig konden we dit samen doen, want dat verlaagde voor mij enorm de drempel. Ook het feit dat ik jou bij mailverkeer telkens in cc kon zetten, gaf mij echt het gevoel een goede back-up te hebben. ”

Dit traject haalde je duidelijk van bij het begin al uit je comfort zone?
“Zeker. Maar, zo leer je natuurlijk snel bij en overwin je jezelf. Zoals bij het schrijven van die brieven, ik ben enorm onzeker over mijn spelling, maar het is me toch gelukt. Ook het wachten op antwoorden maakte me onzeker. Ben ik erbij? Wie wordt mijn mentor? Bij twijfel bracht jij me telkens weer tot actie: eens bellen, een mailtje sturen. Alleen zou ik dit niet aangedurfd hebben. En ik was best trots dat ik niet bij de pakken bleef zitten.”

Het traject loopt nog een tijdje, wat hoop je er uit te leren?
“Ik wil meer leren over het reilen en zeilen van analoge fotografie. Momenteel zoek ik alles op mijn eentje uit, maar ik wil graag meer zekerheid over het proces. Ik wil een beter inzicht krijgen in wat een beeld sterk maakt en aan welke factoren ik nog kan sleutelen om nog meer gevoel in mijn foto’s te krijgen. Ook kom ik graag te weten hoe ik me als kunstenaar kan ontwikkelen. Niet enkel op artistiek vlak, maar ook wat er allemaal bij komt kijken als je professioneel kunstenaar bent.

Mijn mentor Michel bracht me ondertussen al heel wat bij over de geschiedenis van fotografie, over de verschillende technieken en het proces van klik tot ontwikkeld beeld. Hij is vooral gespecialiseerd in het gebruik van oude camera’s en ontwikkelt zijn foto’s met een oude techniek, het silver gelatine proces. De vintage, duistere vibe die de beelden daardoor krijgen, vind ik heel fascinerend.”

Omschrijf eens je eigen fotografiestijl?
“Melancholisch. Dat effect krijg ik door zelf ook een oude techniek toe te passen, pinhole fotografie. Pinholewijst op het feit dat je lens maar een klein gaatje heeft, slechts een naaldenprik groot. Door de lange sluitertijd, van enkele minuten tot soms wel uren of dagen, krijg je een dromerig en flou beeld. Dat is voor mij de perfecte weergave van m’n eigen gevoelswereld. Soms bewerk ik de beelden nadien om dat effect zelfs nog te vergroten. Fotografie is mijn zelfhulpkit. Het helpt me om mijn gevoelens een plaats te geven.

Eerst dacht ik dat pinhole fotografie niet als kunst zou gezien worden, maar toen Michel me meenam naar galerij PAK in Gistel waar toevallig een pinhole expo te zien was, besefte ik dat dit ook echt een aparte discipline is binnen fotografie. Het voelde alsof mijn stijl erkend werd en het gaf me de bevestiging om naar buiten te komen met wat ik doe. Momenteel verdiep ik me dus verder in mijn geliefde techniek en leer ik mijn eigen beelden ontwikkelen in de DOKA.”

Hoe verloopt zo’n traject? En wat nadien?
“Het is heel flexibel. Ik spreek enkel af met Michel wanneer de stagedagen vallen. Dat geeft mij ademruimte. Er zijn geen deadlines, er is tijd voor mijn eigen onderzoek. Dat geeft mijn creativiteit een boost. Tussen de stagedagen door ben ik bezig met mijn eigen fotografie en op stagedagen kan ik dan weer volop bijtanken op vlak van kennis en techniek.

Na het meester-leerlingtraject wil ik zoveel mogelijk exposeren. Daar ben ik eigenlijk nu al mee bezig, maar ik wil dit nog verder uitbouwen. Ik exposeerde onder andere al in drie groepsexpo’s en twee solo expo’s in België, en in twee internationale expo’s, o.a. Mira Pinhole Photography, Mira Forum in Portugal. Internationaal exposeren is wel mijn droom, om pinhole fotografie populairder maken.”


Heb je bij wijze van afsluiter nog tips voor andere jongeren die hun talenten willen ontwikkelen?
“Om kunstenaar te zijn, heb je niet per se een diploma nodig. Wat je wel nodig hebt is passie en de durf om je gevoel op een bepaalde manier te tonen en je verhaal met de wereld te delen. Geloof in jezelf en blijf proberen. Bij calls, zoals een expo of het Streekfonds, denk ik vaak dat het niet voor mij zal zijn. Maar als je niet probeert, ben je er sowieso niet bij. Durf de stap te zetten naar anderen en naar organisaties die je dat extra duwtje geven, zoals Ant-woord! en TURBO. “Meer weten?
Over Justine haar foto’s: https://www.instagram.com/stine.dans.la.folie/
Over haar mentor Michel Vaerewijck: https://www.michelvaerewijck.com/
Over Streekfonds: https://www.streekfonds.be/aanbod/

Over Ant-woord! & TURBO:
https://republiekbrugge.be/projecten
https://www.facebook.com/antwoordbrugge/
https://www.turbo.be/

Heb je zelf vragen om aan de slag te gaan met je idee, je talent, je passie?
Emma van TURBO en Louise van Ant-woord! staan steeds open voor jouw creatief of ondernemend idee. We zoeken samen naar mogelijkheden, middelen, mensen … die jou kunnen helpen in het uitvoeren van je plan. Spring gerust eens binnen in Korf tijdens onze Tuesday Takeover, elke dinsdagnamiddag van 13u tot 17u in Naaldenstraat 4.

www.republiekbrugge.be/korf